Karus: CDU kongress näitas Merkelile tugevat toetust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa kantsler Angela Merkel.
Saksamaa kantsler Angela Merkel. Foto: SCANPIX

Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) kongressil viibiv Isamaa ja Res Publica Liidu peasekretär Kert Karus ütles Saksamaa kantsleri Angela Merkeli eilset kõnet kommenteerides, et kongressil näidati Merkelile tugevat toetust ning kõne järel ei tahtnud ovatsioonid lõppeda.

Karuse sõnul iseloomustavad Saksamaa poliitilise eliidi osavõtul toimuvat kongressi erakordselt tugevad turvameetmed: politsei turvab kongressi välisperimeetrit, sissepääsul otsitakse läbi külaliste kotid ja kõikjal on näha kõrvamikrofonidega mehi.

Eilse kõne järel näitas kongress Merkelile tema sõnul tugevat toetust, mida kinnitas ka kümmekond minutit kestnud aplaus. «Näha ja tunda oli, et partei toetab täielikult oma juhti – Merkeli kõne oli väga tugev. Merkel rõhutas, et Saksamaa on tugev riik ja saab väljakutsetega hakkama, nagu on saanud seda ka varem. Saksamaa töötab tugevasti, et kriisist üle saada, seda peab ka tegema kogu Euroopa Liit. Raskused ületatakse, kas või viimasel minutil,» rääkis Karus.

Merkel lubas parteikongressil, et valitsus vähendab märgatavalt Saksamaale saabuvate migrantide arvu, ehkki rõhutas, et CDU peab rändekriisi puhul näitama oma kristlikke juuri. «Merkel keeldus küll nimetamast vastu võetavate pagulaste hulga ülempiiri. Varem on nimetatud, et Saksamaa ootab aasta lõpuks miljoni pagulase saabumist,» ütles Karus.

Samuti märkis Merkel, et tema septembrikuine otsus Ungarisse koondunud migrandid riiki lubada oli humanitaarkaalutlustel vältimatu ja Euroopa Liidu väärtused ei annaks alust teisiti käituda. Kantsler ütles, et loodab migrantide arvu vähendamiseks mitmeosalisele lähenemisele, mis hõlmab Euroopa Liidu välispiiride tugevamat kaitset, toetust Türgile põgenike pikaajaliseks võõrustamiseks ning põgenike ümberjaotusskeemi käivitamiseks ELi liikmesriikide vahel.

Karuse sõnul tsiteeris Merkel kongressil Konrad Adenaueri külma sõja aegset ütlust «Me hääletame vabaduse poolt» ja Helmut Kohli, kes lubas «õitsvat maad» pärast Saksamaade taasühendamist, ning ütles, et Saksamaa suudab ka praegu oma loosungi «Me suudame» ellu viia.

Samuti viitas Merkel Karuse sõnul Albert Einsteinile, kelle sõnul on elu nagu jalgrattasõit: tasakaalu hoidmiseks tuleb edasi liikuda, ja ütles, et suurte asjade tegemine on osa Saksamaa identiteedist. «Merkel märkis, et loosungi «Me saame hakkama» taga on sama suur missioon kui külma sõja aegne riigi ülesehitamine või pingutused Saksamaade ühendamisel,» lausus ta.

«Saksamaa peab olema riik, mis on avatud, edumeelne, tolerantne ja isegi erutav,» ütles Merkel, kes maalis Karuse sõnul oma kõnes optimistliku visiooni tuleviku Saksamaast ja rõhutas, kui palju on Saksamaa pärast tema võimule tulekut arenenud.

Pagulaste osas hõlmavad meetmed Karuse sõnul ametnike hulga suurendamist, kes asüülitaotlejatega tegelevad, ja turvaliste riikide nimekirja laiendamist. «Samuti soovib ta viia pagulasproblemaatika senisest enam ELi tasemele, kuigi paljud riigid on praegu kvoodisüsteemi vastu,» rääkis Karus ning lisas, et Merkeli kriitikute hinnangul tuleb pagulaste arv kontrolli alla saada enne mitme liidumaa valimisi märtsis, et mitte ohustada tema võimalusi kandideerida 2017. aastal neljandaks ametiajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles