Euroopa plaanib välispiiride kaitsmiseks sunnipatrulli

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portugallasest ELi piiriameti Frontex töötaja abistamas Kreeka Lesbose saare lähedal möödunud nädalal merehätta sattunud migrante.
Portugallasest ELi piiriameti Frontex töötaja abistamas Kreeka Lesbose saare lähedal möödunud nädalal merehätta sattunud migrante. Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjoni esimene asepresident Frans Timmermans tutvustas eile Strasbourgis europarlamendi ees komisjoni plaani luua uus piirivalveagentuur, mille silmatorkavam joon on see, et kava järgi võib selle saata ka riiki, mis abi sugugi palunud pole.

«Euroopas on viimastel aastatel nappima hakanud mõistmist, et ELi välispiirid on meie ühised piirid ja nende kaitsmine on ühine vastutus,» teatas Timmermans eilsel pressikonverentsil, viidates asjaolule, et selle kohustuse jätmine piiririikide endi hooleks pole senises rändekriisis näiteks Kreeka puhul eriti tõhusalt toiminud.

«Seame sisse süsteemi, kus Euroopa Komisjon ja liikmesriik otsustavad koos, kas abi on vaja. Teistel juhtudel võivad otsustada komisjon ja liikmesriigid, kas abi on vaja. Minu arvates peaks hädasolevad riigid selle rõõmuga vastu võtma,» ütles Timmermans ja lisas, et üheltki riigilt välispiiri kaitset vägisi üle võtma ei hakata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles