Töökogemus võib hakata asendama tasemeharidust

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tudeng.
Tudeng. Foto: SCANPIX

Kui koolid haridusministeeriumi mõtte heaks kiidavad, võiks tulevikus töökogemusega inimene saada ilma põhihariduse diplomita gümnaasiumi, bakalaureusediplomita magistrantuuri ja miks mitte isegi gümnaasiumidiplomita ülikooli.

Süsteem, mida nimetatakse VÕTA (varasema õpi- ja töökogemuse arvestamine), on kõrgkoolides kasutuses juba aastaid, kuid praegu saab selle abil teatud aineid töökogemusega tõendada ainult ühe õppekava sees. Kutse- ja üldhariduskoolides on seda siiani vähe kasutatud.

Haridusministeeriumi haridusseadustiku juht Sille Uusna selgitas, et idee algeesmärk on toetada elukestvat õpet eriti juhtudel, kus inimene on enne haridusastme lõpetamist alustanud tööl käimist, kuid aastate möödudes tahaks uuesti minna haridust omandama. «Sundida täiskasvanud ja kogemusega inimesi põhiharidusse koos väikeste koolikohustuse täitjatega... Ilmselge, et nad ei lähe. Mõte oli, et need, kel töö- ja elukogemus olemas, võiksid minna otse keskharidust omandama.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles