Lastelt oodatakse ideid pisiasjade leiutamiseks

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise aasta noorte leiutajate konkursil osales ka lasteaialaps Kristjan Kurm, kes pakkus välja sellise roboti.
Eelmise aasta noorte leiutajate konkursil osales ka lasteaialaps Kristjan Kurm, kes pakkus välja sellise roboti. Foto: Sille Annuk

Noorte leiutajate konkursile oodatakse õpilaste ideid pisiasjade kohta, mis muudaksid elu paremaks.

«Kui hakkad leiutama, siis mõtle, mis on need asjad, mis sinu elus vajaksid muutmist,» kommenteeris konkursi teemat sihtasutuse Archimedes teaduse populariseerimise üksuse juhataja Terje Tuisk.

Tema sõnul ei ole tähtis, kas leiutis muudab paremaks koolipäeva, koduse elu, treeningud või sõpradega koosolemise, peaasi on see, et välja mõeldud asi oleks noore leiduri jaoks oluline ja aitaks elu paremini ja lihtsamini elada.

Kuna 31. oktoobrini kestva konkursi teema on tänavu «Pisiasjad, mis muudavad elu paremaks», peab konkursile esitatav leiutis olema päriselus nii väike, et mahub A4 paberile, teatas sihtasutus Archimedes.

Näiteks on sellised leiutised kirjaklamber, ukselink, piimapakk, prillid jne, pisiasi võib olla ka mõne juba olemasoleva eseme uuendus. Osalema on oodatud kõik leiutamishuvilised 1.-12. klassini ja töid hinnatakse kolmes vanuseklassis 1.-4., 5.-9. ja 10.-12. klass.

Parimate tööde autoritele kingitakse digitaalseid peegelfotokaameraid, iPod'e, nooremale ja keskmisele vanuserühmale keerukaid Lego NXT BrainStorm konstruktoreid.

Üheks auhinnaks on kutse leiutajate laagrisse, mis toimub järgmise aasta suvel teaduskeskuses Ahhaa. Parimate tööde juhendajatele on välja pandud 15 000 krooni väärtuses preemiaid, parima töö esitanud kool saab auhinnaks puutetahvli.

Tööd tuleb saata aadressil: Noorte leiutajate konkurss, Sihtasutus Archimedes, Väike-Turu 8, Tartu 51013. Kui tööl on juhendaja, siis tuleb tööle lisada tema lühike arvamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles