Hiina ja Pakistani sõprus: magusam kui mesi, tugevam kui teras

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suur vend ja väike vend. Vasakul Hiina president Xi Jinping, paremal Pakistani president Mammoon Hussain.
Suur vend ja väike vend. Vasakul Hiina president Xi Jinping, paremal Pakistani president Mammoon Hussain. Foto: SIPA/Scanpix

Augusti lõpus saabus uudis, et Hiina ehitab Pakistanile aastaks 2028 kaheksa ründeallveelaeva koguväärtuses kuni viis miljardit dollarit. Pole veel täiesti kindel, mis tüüpi mudeliga täpselt tegemist on, ent kahe suurriigi sõprus sai sellega järjekordselt kinnitust. 

Oma Pakistani-suhete kirjeldamiseks on Hiinal suisa luuleline ütlus: kahe riigi sõprus olevat kõrgem kui mägi, sügavam kui ookeanid, magusam kui mesi ning tugevam kui teras.

«Kõigist piirkonna riikidest on Hiina ja Pakistani suhted kõige lähedasemad ja sõbralikumad,» iseloomustab olukorda mõttekoja Al-Jazeera Center for Studies analüütik Raymond Lee.

Juba aastal 2013 kuulutas Pakistani väisav peaminister Li Keqiang välja Hiina-Pakistani majanduskoridori projekti (CPEC) – väärtusega 46 miljardit dollarit (ligi 42 miljardit eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles