Karastunud maalaps külma ilma pärast koju ei jää

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Maalaps on ju karastunud ja külma pärast naljalt koju ei jää, võttis Valgamaa Riidaja põhikooli direktor Ave Rõõm kokku suhtumise külma ilma. Eile oli Riidaja koolis elevust küll, aga mitte külma ilma, vaid sõbrapäeva tõttu.

Väike Vormsi kool otsustas täna ja homme siiski väikese külmapüha pidada. «Peaaegu pooled lapsed on nagunii haiged ja seepärast lubasime, et las jäävad kõik paariks päevaks koju ning saavad terveks,» lausus Vormsi vallasekretär Eidi Leit.

Eesti ühe kõige külmema koha, Raplamaal asuva Kuusiku lasteaia 14 lapsest oli eile kohal vaid kolm. «Natuke külmapühaselt unine päev on,» lausus lasteaia direktor Marje Poom. «Mõned olid eelmisel nädalal haiged ja osa lapsi on ilmselt vanemate, koolis käivate õdede-vendadega või koduse emaga koju jäetud – vahel on ju põnev külmapüha pidada.»

Raplamaa Kodila kooli direktori Anne Änilase sõnul jäid eile koju vaid mõned kaugema nurga lapsed.

«Koolibuss toob ju kõik peaaegu koduukse juurest koolimaja ukseni,» lisas Änilane. «Eks lapsevanematel oli hommikul elevust – kella seitsmest hakkas mu telefon helisema ja uuriti, kas laps tuleb kooli saata. Meie seisukoht on, et lapsevanem teeb ise otsuse, kas saadab lapse külmaga kooli või jätab koju. Möödunud talvel siiski paar külmapühapäeva meil oli, kui külm väga pikalt kestis,» lisas Kodila koolijuht. «Pigem on raskusi tuisuilmaga, kui buss igale poole ligi ei pääse.»

Harjumaal Laulasmaal muutusid mõned lapsevanemad eile hommikul murelikuks, kui koolibuss veidi hiljaks jäi – diislikütusega buss ei läinud kohe käima. «Keegi ei pidanud pikalt ootama ja kõik jõudsid õigeks ajaks kooli,» ütles Laulasmaa koolisekretär Tiia Tondorf. «Kõige rohkem on meie lastel vaja jalutada kodust bussipeatusse pool kilomeetrit.»

«Koolimajad on rekonstrueeritud ja soojad – koolis on ehk soojemgi kui mõne lapse kodus,» tõdes Võru maavanem Andres Kõiv.

«Saatsime koolidele igaks juhuks meeldetuletuseks sotsiaalministeeriumi määruse külmapühade asjus,» ütles Jõgeva maavalitsuse haridus- ja sotsiaalosakonna juhataja kohusetäitja Andi Einaste. «Praegu küll pole olnud kellelgi vajadust külmapüha välja kuulutada, kuigi hommikune koolimineku aeg langeb päikesetõusuga kokku ja siis on kõige kangemad külmakraadid.»

«Möödunud talvel külmus meie lasteaias osa torusid ära ja vett polnud, aga siis toodi poest kaabel, mis torude ümber topiti, ja nüüd tuleb vaid pistik seina pista, kui paistab torude külmumise oht,» ütles Kuusiku lasteaia juhataja Marje Poom. «Eelmise aasta talv tõi meid taas maa peale – elame ju põhjamaal ja peame sellega arvestama ning end külma vastu kindlustama,» lausus Eestimaa ühe külmema koha elanik elutargalt.

Külmarekordid

Kõigi aegade külmarekord    –43,5 °C mõõdetud 17. jaanuaril 1940
2010. aasta külmarekord    –32,4 °C mõõdetud 24. jaanuaril
2011. aasta külmarekord    –26,3 °C mõõdetud 16. jaanuaril
Allikas: EMHI

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles