Uus elektronmikroskoop tegi esimesed värvipildid nanoilmast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eri metallide reaktsioonidest saadavate andmetega suudab uus elektronmikroskoop eristada kolme eri värvi.
Eri metallide reaktsioonidest saadavate andmetega suudab uus elektronmikroskoop eristada kolme eri värvi. Foto: Cell Chemical Biology

Kujutage ette, et olete veetnud kogu oma elu värvipimedana ja näete järsku enda ees vaasi roosidega kogu värvide ilus. Umbes sellise elamuse said hiljuti Ameerika Ühendriikide teadlased, kes lõid esimese värvilisi pilte tegeva elektronmikroskoobi.

Sellised mikroskoobid suudavad vaadeldavaid objekte suurendada kuni kümme miljonit korda ja on paljude objektide uurimiseks tõesti ainus võimalus. Paraku on saadavatel piltidel kahetsusväärne puududus – kuni praeguseni on nende abil saanud vaid mustvalgeid pilte.

15 aastat kestnud töö tulemusena suutsid California Ülikooli San Diego haru teadlane Stephen R. Adams ja tema kolleegid luua elektronmikroskoobi, mis ei anna küll täiuslikke ehtsates värvides pilte, kuid suudab siiski eristada kolme: punast, rohelist ja kollast. Uuring avaldati teadusajakirjas Cell Chemical Biology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles