Tuumapommi katsetus reedab Kuu sünni üksikasju

Kaur Maran
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Trinity katsepaigale lennukist.
Vaade Trinity katsepaigale lennukist. Foto: AP/Scannpix

Maailma esimese tuumapommi plahvatuse kohalt kogutud proovid näitavad, et Kuu tekkis veevabalt, kirjutas New Scientist.

Kuu tekkis ligi 4,5 miljardit aastat tagasi, kui varane Maa põrkas kokku Marsi-suuruse taevakehaga. Hiiglasliku plahvatuse tagajärjel löödi Maast välja suur kogus materjali, mis moodustas miljonite aastate jooksul Kuu. Kauges ajaloos toimunud plahvatuse taasloomine on Maa tekkelugu uurivatele teadlastele võimatu ülesanne. Küll aga pakuvad tuumaplahvatuste jäänused üsnagi lähedasi võimalusi.

USA armee viis maailma esimese tuumaplahvatuse läbi 1945. aastal New Mexico osariigi kõrbes. Plahvatuse käigus vabanenud energia mõjul tekkinud ligi 8000 °C kuumus ja 80 000-atmosfäärine rõhk sulatas plahvatuse alla jäänud ala liiva, muutes selle roheliseks õhukeseks klaasikihiks, mida nimetatakse trinitiidiks. Uuringud näitavad, et need temperatuurid pole kuigi kaugel sellest, mis pidi valitsema Maal hiiglasliku kokkupõrke ajal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles