«Stolitsa» vaikib Arvo Sarapuu skandaali maha (1)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Sarapuu
Arvo Sarapuu Foto: Sander Ilvest / Postimees

Samal ajal kui eestikeelseid portaale vallutavad uudised kriminaalkahtlustuse saanud Tallinna keskerakondlasest abilinnapeast Arvo Sarapuust, ei ole Tallinna väljaande «Pealinna» venekeelses väljaandes «Stolitsa» abilinnapea kohta ühtegi uudist.

Uudis kaitsepolitsei poolt Tallinna prügiäri kriminaalasja raames kinni peetud Sarapuust on vallutanud kõik eestikeelsed portaalid, kuid «Stolitsa» pole selle kajastamist vaevaks võtnud. Kui päeval veel võis portaalis all pool üht uudist Sarapuu kohta näha, siis õhtupoolikul ei olnud enam sedagi. «Pealinna» eestikeelses portaalis on Sarapuu-uudis esimesel kohal.

ERJK hoiab «Pealinna» tegemistel silma peal

Samal ajal hoiab «Pealinn» endiselt üsna kõrgel kohal ka tegevlinnapea Taavi Aasa ülistavaid artikleid. «LIIVI: Taavi Aas hoiab kindlalt Tallinna kurssi», «AARE ja ARVET: Taavi Aas on linna heaks palju teinud», «OLGA: Taavi Aas on hästi sümpaatne linnajuht» – need linlaste arvamused pärinevad eelmise nädala algusest, kui Keskerakonna Tallinna nõukogu otsustas valida Taavi Aasa Tallinna linnapea kandidaadiks.

Taavi Aasa kiitvad artiklite pealkirjad 16. maist on portaalis endiselt kõrgel kohal.  
Taavi Aasa kiitvad artiklite pealkirjad 16. maist on portaalis endiselt kõrgel kohal.  Foto: Kuvatõmmis Pealinna portaalist

Sel nädalal, 22. mai paberväljaandes ilmus «Pealinnas» muu hulgas ka suur intervjuu peaminister Jüri Ratasega, millel pealkirjaks: «Jüri Ratas: Ehitame koos parema tuleviku». Selle kõrval oli kohe artikkel pealkirjaga «Aas ja Martinson lubavad lühendada järjekordi südamearstile».

Erakondade rahastamise järelevalve komisjon (ERJK) on asunud jälgima, kas Tallinna väljaanne «Pealinn» läheb kohalike valimiste lähenedes Keskerakonna-teemaliste artiklite avaldamisega liiale või mitte.

ERJK aseesimees Kaarel Tarand ütles Postimehele, et komisjon ei ole seisukohta kohalike omavalitsuste finantseeritavate trüki- ja muude väljaannete poliitiliseks reklaamiks kasutamise kohta veel kujundanud, ent küsimus võeti siiski jälgimisele.

«Minu isiklik soovitus kõigile omavalitsustele on esiteks järgida kodanikuühenduste algatatud ja pidevalt täienevat EMSLi (Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit - toim) «Head valimistava» ja teiseks oma finantseeritavatele väljaannetele ise poliitilise tasakaalustatuse reeglid kehtestada,» sõnas Tarand, et eeskuju saaks võtta näiteks Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) pikaajalisest praktikast.

Kolmandaks tuleks tema sõnul püüda hoiduda olukordadest, mis võivad viia tülikate, kulukate ja mainekahju põhjustavate ERJKi menetlusteni.

«Paha ei teeks seegi, kui kohalike omavalitsuste lehtede väljaandmise eest vastutavad isikud teeksid endale selgeks teavitamiskohustuse, vaba ajakirjanduse ja poliitilise reklaami erinevuse,» lisas Tarand.

Ajalehe «Pealinna» toimetus ei leidnud eilses anonüümses vastuses Postimehele, et midagi valesti oleks. «Vahetult peale Tallinna Päeva, kus pärast 13 aastast pausi kohtusid peaminister ja Tallinna linnapea taas Tallinna Lühikese Jala väravatseremoonial, oli linna ajalehe poolt elementaarne, et ka «Pealinn» tegi peaministriga pikema intervjuu. Ühtlasi väärib meenutamist, et Jüri Ratas on Tallinna endine linnapea. Samuti on linnaelanikel kindlasti õigus saada tarbeinfot selle kohta, et südamearstide järjekorrad peaksid Tallinnas tulevikus vähenema,» kommenteeris ajalehe toimetus.

Pressinõukogu arutas ajalehe Stolitsa kaebust Postimehe veebis 25. mail 2017 ilmunud artikli «Stolitsa vaikib Arvo Sarapuu skandaali maha» peale ja otsustas, et väljaanne rikkus head ajakirjandustava. Pressinõukogu otsus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles