Jakob Rosin õpetab, kuidas aidata inimest, kes ei näe

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

“Ära põe – parem küsi, kuidas saan aidata” teavituskampaanias rääkis värvika loo oma elust Jakob Rosin, kes igapäevaselt töötab Raadio 2 saatejuhi ja ajakirjanikuna ning vähesed on teisel pool eetrit aru saanud, et sorava jutuga noormees, kes osavalt helipulti käsitseb, on tegelikult pime. Jakobit on püütud üle tee aidata siis, kui ta tee ääres sõpra ootab ja üle tee minna ei plaaninudki. Samuti on bussis püksi säärest ja varrukast sikutatud, et noormees istuma suruda, kuigi Jakobil endal oli plaan järgmises peatuses väljuda. “Eks need kurioossed juhtumised oleksid olnud palju abistavamad, kui mult oleks lihtsalt küsitud, kas soovid üle tee minna või bussis istuda,” lisas Jakob. 

Jakobi sõnul on väga paljud erivajadusega inimesed harjunud toimetama oma eripära arvestades. Geenius.ee ajakirjanikuna töötav Jakob kasutab igapäevaselt erinevaid tehnoloogiaid ja äpp’e, mis aitavad mitte ainult sõnumeid ja e-maile ette lugeda, vaid pimedale igapäevaselt selgeks teha, kas tuled põlevad ja mis värvi on riided kapis. 

Põhitõed, kuidas suhelda inimestega nende erivajadust arvestades:

  1. Küsi alati, kas ja kuidas saad aidata. Kui tegemist on inimesega, kel on kuulmis- või kõnepuue, siis kirjuta oma küsimus paberile või mobiili sõnumiaknasse.
  2. Abipakkumisel arvesta sellega, et erivajadusega inimesed saavad tihtipeale ise väga edukalt hakkama ja ei vajagi abi. 
  3. Enne abistama hakkamist veendu, et oled aru saanud, kuidas aidata. Ootamatu abistamine võib ehmatada või osutuda ka ohtlikuks.

5 lihtsat tõde, kuidas luua kontakti või suhelda inimestega, kel on nägemispuue:

  1. Pöördumisel nimeta oma suhtluspartnerit nimepidi. Kui sa inimest ei tunne, siis puuduta õlga või käsivart, et anda märku, et soovid suhelda;
  2. Saates nägemispuudega  inimest,  hoiab ta kinni sinu küünarvarrest. Käi temast sammuke eespool;
  3. Hoiata astmete ja ebatasaste pindade eest;
  4. Enne treppe jää hetkeks seisma ja anna märku, kas liigutakse üles või alla. Võid asetada ka inimese käe trepikäsipuule;
  5. Ära põe! Pole vaja valida sõnu, suhtle nii nagu sa alati inimestega suhtled. Nii lood keskkonna, kus suhtled inimese, mitte tema erivajadusega. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles