KOHALIK VAADE. Hispaania keskklass kuivab kokku

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järjekord Madridis asuva töötukassa juures 2010. aastal. Vaatamata majanduskasvule on töötus Hispaanias jätkuvalt kõrge.
Järjekord Madridis asuva töötukassa juures 2010. aastal. Vaatamata majanduskasvule on töötus Hispaanias jätkuvalt kõrge. Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/Scanpix

Hispaania on riik, kus sugulased veedavad omakeskis palju aega. Peresidemed on meil geenides. Pojad ja tütred lahkuvad vanematekodust tavaliselt kolmekümnendates eluaastates. Põhjuseks on armastus oma vanemate läheduse vastu, aga ka raskused töö leidmisel.

Seetõttu oli kriisi ajal vanavanemate sissetulek paljudele peredele suur tugi. Surutise sügavaimas punktis oli sagedane, kui lapselapsed ja nende vanemad elasid rahast, mis saadi vanavanemate riigipensionist.

Vahemere riikidele omane laiendatud peremudel aitas kaasa varandusliku lõhe leevenemisele, mis peegeldab vaesuse ja sotsiaalse ebavõrdsuse kasvu viimastel aastatel. Seda eriti laastava finantskriisi ajal, kui valitsus tegi kärpeid, tõstis makse ja viis läbi vastuolulise tööjõureformi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles