Lobjakas: Reinsalu pääsemine võib kultuurikonfliktile hoogu juurde anda (34)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Tairo Lutter

Ahto Lobjakas leidis, et kui umbusaldusavaldust justiitsminister Urmas Reinsalule ei tule või see ei lähe läbi, siis Eestis vaikselt sisisenud kultuurikonflikt võtab pöördeid üha juurde.

Lobjakas rääkis ERRi raadiosaates «Olukorrast riigis», et kui Reinsalu umbusaldumine õnnestuks, siis ei kujuta ta ette olukorda, kus kolm väikest partnerit oleksid koalitsioonis. Küll aga kujutaks ta ette, kuidas Keskerakonna juhitavasse valitsusse kuuluksid ka sotsid ja Vabaerakond ja neid toetaks Margus Tsahkna. 

Lobjaka sõnul tähendaks Reinsalu pääsemine seda, et kultuurikonflikt, mis on Eestis vaikselt kasvanud ja Tiit Ojasoo kaasusest uue tõuke saanud, võtab pöördeid üha juurde.

«Ma oletan, et kui Reinsalu korra pääseb sellega, mis ta on öelnud, siis sellega legitimiseeritakse, võimendatakse ja võimestatakse seda kukkede reservaati, mis on kukkede ja imaginaarsete kanade sõjas hakanud väga võimsalt pead tõstma. Ning sellega forsseeritakse ka paremkonservatiivset õhkkonda meil siin,» tõdes Lobjakas.

Kuna valimisteni on jäänud napilt üle aasta, peaksid sellest tegema järeldusi ka need, kes otsivad parempoolseid hääli. Eriti aga need, kes neid ei otsi, sest poliitilist maastikku kisutakse meil praegu järsult paremale. «Kui Reinsalu ei kuku, siis järelikult on jahihooaeg alanud,» lausus Lobjakas.

Andrus Karnau prognoosis, et tõenäoliselt valitsus jätkab ja ilmselt ka koos Reinsaluga, sest IRL ja Keskerakond on tugevalt tema taha astunud.

Opositsioon on andnud Reinsalule kuni esmaspäevani aega ise tagasi astuda ning lubanud pärast seda asuda koguma allkirju umbusaldusavaldusele. Skandaali põhjustas Reinsalu sõnakasutus, kui ta kaitses kriitika alla langenud NO99 teatri juhti Tiit Ojasood. Meenuta Reinsalu väljaütlemisi: Reinsalu: kahetsen, et Ojasoo juhtumi valguses naistevastase vägivalla hukka mõistsin 

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles