Eesti otsustas USA toetuse eest hankida luurevahendeid ja tankitõrjemoona (4)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kaitseväelased katsetamas esimest korda Javelini jaanuaris 2016.
Eesti kaitseväelased katsetamas esimest korda Javelini jaanuaris 2016. Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Eesti otsustas Ameerika Ühendriikide antava toetuse eest osta laskemoona tankitõrjekompleksidele Javelin, 155mm suurtükimoona ning luurevahendeid.

Ameerika Ühendriikide tänavusest eelarvest on Balti riikide sõjalisele riigikaitsele erinevatest fondidest eraldatud toetusi kokku umbes 170 miljonit dollari ulatuses, mis jagatakse kolme riigi vahel.

«Selle summa eest on võimalik hankida USAst meile vajalikke kaitseotstarbelisi vahendeid,» ütles kaitseministeeriumi pressiesindaja Andres Sang ja lisas, et Eesti on otsustanud hankida laskemoona tankitõrjekompleksidele Javelin, 155mm suurtükimoona ning luurevahendeid. Osaliselt on hanked juba käimas, täpne tarnete aeg on veel selgumisel. 

Eile kohtus USA president Donald Trump Valges Majas Balti riikide presidentidega. Nelja riigi presidentide vastuvõetud ühises julgeolekudeklaratsioonis seisis, et USA plaanib eraldada Baltimaadele ligi 100 miljonit dollarit suurekaliibrilise laskemoona hankimiseks ja üle 70 miljoni väljaõppe- ja varustusprogrammidele, et tugevdada kolme riigi relvajõude.

Dokumendist selgus, et USA jätkab kaitse- ja julgeolekutaristu arendamist Baltimaades, Eesti, Läti ja Leedu riikliku vastupanuvõime tugevdamist ning kaitsevõime arendamist läbi julgeolekuabiprogrammide nagu välisriigi sõjaline rahastamine (Foreign Military Financing - FMF) ja rahvusvaheline sõjaline haridus ja väljaõpe (International Military Education and Training - IMET).

Seni on Ühendriigid andnud Balti riikidele IMET programmi raames 3,5 miljonit dollarit aastas, et 150 tudengit saaksid end ametlikult USA sõjaväeakadeemiates koolitada.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles