ELi ministrid leppisid kokku Euroopa ühtse haridusruumi visioonis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps.
Haridus- ja teadusminister Mailis Reps. Foto: Kalev Lilleorg

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps osales teisipäeval Brüsselis haridus- ja noorteministrite kohtumisel, kus lepiti kokku Euroopa ühtse haridusruumi visioonis ning arutati Euroopa Liidu (EL) noortepoliitika tulevikku.

Reps ütles ministeeriumi pressiesindaja teatel, et tänased kohtumised kinnitasid, et oleme Euroopa hariduse- ja noortevaldkonna tuleviku osas kolleegidega teistest liikmesriikidest ühel meelel.

Haridusministrite nõukogul kiideti heaks ühtse Euroopa haridusruumi visioon, mis loob muu hulgas õppuritele paremad võimalused Euroopas vabalt ja takistusteta ringi liikuda. «See on suurepärane võimalus enesetäiendamiseks välismaal ning loodan, et noorte õpiränne muutub üha tavapärasemaks osaks õppetööst,» ütles Reps.

Kohtumisel lepiti kokku ka lõputunnistuste ja kvalifikatsioonide paremaks tunnistamises, mis edendab keeleõpet ning loob paremad võimalused kõrgharidusasutuste omavaheliseks koostööks. Lisaks võeti vastu kahed ELi nõukogu soovitused elukesva õppe võtmepädevuste uuendatud raamistiku kohta ning ühiste väärtuste, kaasava hariduse ja õpetamise Euroopa mõõtme edendamisest.

Noortevaldkonna ministrite kohtumisel arutati ELi noortepoliitika tulevikuprioriteetide üle ja arutelus rõhutati vajadust noorte senisest põhjalikuma ja oskuslikuma otsustusprotsessidesse kaasamise järele. Ühe lahendusena pakkus Eesti nutika noorsootöö rakendamist selleks, et suudetaks paremini vastata noorte vajadustele ja huvidele. Arutelu juhatas sissse laiema diskussiooni Euroopa Komisjoni poolt ettevalmistatava uue ELi noortestrateegia üle. Lisaks kiideti heaks kahed ELi nõukogu järeldused noorte rollist liidu demograafiliste probleemide lahendamisel ning turvalise, sidusa ja harmoonilise ühiskonna ülesehitamisel Euroopas.

Minister osales ka noortevaldkonna ministrite kohtumisele eelnenud informaalsel lõunakohtumisel, kus koos noortega arutati selle üle, kuidas neid paremini kaasata. Arutelus keskenduti praeguse kaasamisvormi struktuurse dialoogi uuendamisele. Kohtumisel osalesid Euroopa Komisjoni, Euroopa Parlamendi, Euroopa Liidu Nõukogu sekretariaadi, Euroopa Noortefoorumi, Euroopa Üliõpilasliidu ning praeguse eesistuja Bulgaaria, eelmise eesistuja Eesti ja järgmise eesistuja Austria esindajad.

Lisaks kohtus minister Austria haridusminister Heinz Faβmanniga, kellega keskenduti juulis algavale Austria eesistumisele. Reps jagas eesistumise kogemusi ning ühiselt arutati, kuidas saavutada eesistumise eesmärke. Lisaks arutati Erasmus+ programmi ning diplomite ja kvalifikatsioonide tunnustamisega seonduvat, mis on Austria kui järgmise eesistuja prioriteedid. Haridusministrid arutasid ka Euroopa Komisjoni eelarvevolinik Günther Oettingeriga Euroopa Koolide tulevikuga seonduvat.

Järgmine haridus- ja noortevaldkonna ministrite kohtumine toimub novembris Brüsselis. Austria ja Eesti on koos Bulgaariaga eesistumise triopartnerid, kes on kokkuleppinud kolme eesistuja ühistes prioriteetides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles