Seppik utsitab Tallinna valimissüsteemi kiiresti muutma

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Ain Seppiku sõnul tervitab ta õiguskantsleri Indrek Tederi riigikogule tehtud ettepanekut muuta põhiseadusega vastuolus olevat Tallinna linnavolikogu valimise korda.

«Juba aasta aega tagasi esitasin ma õiguskantslerile avalduse, milles nõudsin valimistel inimeste ebavõrdse kohtlemise lõpetamist Tallinnas,» ütles Seppik. «Õiguskantsler menetles avaldust pikka aega, kuid jõudis lõpuks minuga samastele järeldustele, mida tuleb igati tervitada.»

Tema sõnul on põhiseaduse kohaselt kõik inimesed seaduse ees võrdsed ning nii peab olema ka võrdne nende hääle kaal valimistel Tallinnas sõltumata sellest, millises linnaosas nad elavad.

«Keskerakonna fraktsioon loodab ja usub, et riigikogu reageerib õiguskantsleri ettepanekule kiiresti ning taastab otsekohe valijate võrdse kohtlemise Tallinnas,» märkis Seppik. «Järgmise aasta kohalike omavalitsuste valimisteks peab olema inimeste võrdne kohtlemine tagatud.»

Samuti keskparteisse kuuluv Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles täna Postimees.ee`le, et lasnamäelase hääle väärtus on praegu umbes kümme korda väiksem kui piritalase hääle väärtus.

«Siin on selge ebavõrdsus olemas, olen õiguskantsleriga nõus» lisas ta. «Mul ei ole selle vastu midagi, kui Tallinnas oleks üks ringkond.»

Vitsut ei osanud öelda, kas keskpartei lõikaks üleminekust kaheksalt ringkonnalt ühele ringkonnale kasu, kuid oli veendunud, et erakond sellest kindlasti ei kaotaks.

Keskerakond on reeglina ülivõimas häältekoguja Lasnamäel, kus elab enam kui neljandik pealinlastest ja kus tavaliselt kandideerib ka keskpartei juht Edgar Savisaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles