Poliitikud ei usu Indrek Tarandi šanssi

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aasta europarlamendi valimiste eel külastas Indrek Tarand Keskerakonna pidu Salme kultuurikeskuses, enda sõnul läks ta vaatama, kuidas seal fašismi meenutavaid riitusi peetakse. Mikrofoni haarates läks Tarand tülli teda takistanud keskerakondlase Kadri Mustaga, kes tegi näo, nagu häiriks teda Tarandi suust tulev alkoholilõhn. Wismari haiglas tehtud test näitas, et Tarand oli kaine.
2009. aasta europarlamendi valimiste eel külastas Indrek Tarand Keskerakonna pidu Salme kultuurikeskuses, enda sõnul läks ta vaatama, kuidas seal fašismi meenutavaid riitusi peetakse. Mikrofoni haarates läks Tarand tülli teda takistanud keskerakondlase Kadri Mustaga, kes tegi näo, nagu häiriks teda Tarandi suust tulev alkoholilõhn. Wismari haiglas tehtud test näitas, et Tarand oli kaine. Foto: Toomas Huik

Keskerakonna kavatsus esitada presidendivalimisel europarlamendi saadiku Indrek Tarandi kandidatuur tekitab küll palju kära, kuid valitsuskoalitsioon on kindel, et Toomas Hendrik Ilvesele konkurentsi
pakkuda Tarand ei suuda.


«Indrek Tarandi ja Edgar Savisaare ühisosa tuleb nimest Ansip, mitte nimest Ilves,» ütleb riigikogu liikmest sotsiaaldemokraat Eiki Nestor. Nestor viitab siin sellele, et Tarand ei pruugigi kandideerida niipalju Toomas Hendrik Ilvese vastu kui selleks, et kasutada platvormi peaminister Andrus Ansipi ja Reformierakonna kritiseerimiseks.

«Sooje sõnu Indrek Tarandilt Reformierekonna suhtes tõesti kuule,» arvab ka IRLi riigikogu fraktsiooni esimees Urmas Reinsalu. Justiitsminister, Reformierakonna endine peasekretär Kristen Michal lisab omalt poolt: «Indrek Tarand on kritiseerinud erinevates aspektides Reformierakonda, on kritiseerinud peaministrit, on kritiseerinud teisigi. See on tema põhiseaduslik õigus ja seda ma ainult tervitan.»

See, et Tarand Savisaare toel aga presidendiks kandideerib, tuleb Michali sõnul talle ebameeldiva üllatusena. «Siin on inimene, kes on KGB-lastelt või eks-KGB-lastelt Kremlis raha küsinud, tema toel kandideerida riigipeaks, Eesti riigi esimeheks meheks, see on minu hinnangul vähemalt moraalselt küsitav,» räägib Michal.

Puhastab süsteemi

Kui politoloogid (näiteks Agu Uudelepp) on Indrek Tarandi kandidatuuri ülesseadmisel näinud isegi võimalust, et see kõigutab natuke praegu ametisoleva presidendi ainufavoriidi staatust – et äkki lähevad mõned hääled riigikogus kaotsi –, siis juhtivad poliitikud sellesse ei usu. «Tarand saab seda, mida tema tahab – palju tähelepanu,» ütleb Urmas Reinsalu veidi mürgise tooniga «Aga asi lõpeb sellega, et valitakse Ilves.»

Samamoodi on oma jätkuvat toetust Toomas Hendrik Ilvesele kinnitanud ka Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide esindajad. «Erilisi võimalusi ma Tarandil ei näe,» arvab näiteks sotside liider Sven Mikser. Ka Kristen Michal on Reformierakonna saadikutes kindel: «Usun meie partneritesse, IRLi ja sotsiaaldemokraatidesse, nemadki on oma toetuse Toomas Hendrik Ilvese jätkamisele selgelt välja öelnud.»

Et Keskerakond soovib (või kaalub, sest asi pole veel ju lõplikult otsustatud) esitada Indrek Tarandit presidendikandidaadiks, selgitas Edgar Savisaar ise eile sellega, et nii saab ületada lõhe parteide toetajaskonna ja erakondadesse mitte uskuva rahva vahel. Savisaar rõhutas, et Tarand ei ole Keskerakonna kandidaat, ja juhtis tähelepanu asjaolule, et Indrek Tarandi isa Andres Tarand oli sotsiaaldemokraat ja Indreku enda karjäär on olnud eri aegadel tihedalt seotud IRL­i esimehe Mart Laariga.

«Tarand ei ole parteidevastane. Tema ametnikukarjäär on kinnitanud sidusust erakonnapoliitikaga. Tarand ei too kaasa poliitilise süsteemi muutust, küll aga võib seda süsteemi tervendada ja puhastada,» rääkis Savisaar.

Mis on motiivid?

Konkurendid pole aga Savisaare õilsates motiivides sugugi nii kindlad. Sven Mikser juhtis tähelepanu sellele, et 27. augustil, kaks päeva enne presidendivalimisi, toimuvad Keskerakonna esimehe valimised. Tema sõnul võib Savisaar kasutada Tarandit, kindlustamaks enda tagasivalimist. «Savisaarelt pole enam ammu tulnud midagi säravat. Mitmed tema toetajad ei usu enam Savisaarde,» selgitas Mikser, «Tarandi esitamine näitab aga mängu ilu ja meenutab «vanale» Savisaarele omast käiku.»

Ka Eiki Nestori viitas ohule, et Savisaar kasutab Tarandit lihtsalt ära. «Tahaks loota, et Savisaar on siiras, aga kogemus on õpetanud, et tavaliselt on tal omad tagamõtted,» nentis ta.

Indrek Tarand on oma võimalikku presidendiks kandideerimist põhjendanud tsiviilkuraasiga ja tegutsemisega demokraatia kestmise nimel. «Minule isiklikult ei meeldi ühe kandidaadiga valimised – isegi Venemaal on kaks presidendikandidaati,» ütles Tarand eile Kuku raadiole antud intervjuus. Tarand ei jätnud tegemata ka torget peaministri aadressil, toonitades, et erinevalt Ansipist ei meeldi talle valimised, kus on ainult üks kandidaat.

Küll aga pole Indrek Tarand siiani selgitanud, kuidas sobib kokku demokraatia edendamine ja see, et tema kandidatuuri ülesseadjaks saab ilmselt Edgar Savisaar. Lõpuks on just Indrek Tarand see, kes eelmisel aastal vastas ühes intervjuus küsimusele, kelle lahkumist Eesti poliitikast ta sooviks, et nendeks on Andrus Ansip, Neinar Seli ja Edgar Savisaar.

President Toomas Hendrik Ilves tervitas Keskerakonna otsust. «Mina teatasin juba möödunud aasta lõpus, et olen valmis teiseks ametiajaks kandideerima, kui mind kandidaadina üles seatakse. Mul on hea meel, et nüüd on ka Keskerakond oma kandidaadini jõudmas,» ütles Ilves Postimehele.

Kommentaarid

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles