Üks küsimus: kas elektri hinna tõus on põhjendatud?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Atonen
Meelis Atonen Foto: Pm

Konkurentsiameti hinnangul taotleb Eesti Energia hinnatõusu, mille tulemusena kallineb elekter lõpptarbija jaoks umbes üheksa protsenti.

Eiki Nestor
riigikogu liige, Sotsiaal­demokraatlik Erakond

Eesti Energia hiljutise elektri hinna tõstmise taotluse sisse on tõenäoliselt kirjutatud ka see mõju, mis kaasnes riigi poolt ettevõttest välja võetud summadega.
Riik võttis vahepeal Eesti Energiast nii palju raha välja kui võtta andis, et riigieelarvet tasakaalu saada. Pikas perspektiivis on selline asi jätkusuutmatu, kuna igal aastal ei saa riigiettevõtet paljaks röövida. Kohalikus energeetikas valitseb praegu üldse mitte just kõige mõtestatum tegevus. Vahepeal vastu võetud otsusega võib Narva elektrijaamades ahju ajada ka puitu, mis on energeetika mõttes hullumeelsus.

Kadri Simson
riigikogu liige, Keskerakond

Eesti Energia puhul tundub, et majandusministeerium ei saa suure ettevõtte kontrollimisega hakkama. Kõigele lisaks on ettevõtte juhatuse liikmetele makstud põhjendamatult suuri lisatasusid, samuti on firma välisprojektid ja -investeeringud liialt läbipaistmatud.

Mis puudutab elektri hinna kujunemist Eestis, siis ei saa rahule jääda ka valitsuse tegevusega, kes pole suutnud elektri hinna tõusu ohjata. Üks võimalus seda teha oleks alandada elektriaktsiisi, nagu on Keskerakond välja pakkunud.

IRLi lubadus, mille eesmärgiks on hoida inimeste kodukulud kontrolli all, ei tööta reaalsuses ei toasooja ega ka elektri hinna ohjamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles