Riigikogu pani oma palgatõusu seisma

Kajar Kase
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal
Riigikogu saal Foto: Peeter Langovits

Riigikogu võttis täna vastu seaduse, mis külmutab parlamendiliikmete palgad, samuti külmutati teiste kõrgete riigiametnike palgad, mis varem kasvasid koos keskmise palgaga.


Kui kõrgete ametnike palkade külmutamist toetas 77 riigikogu liiget, siis enda palkade külmutamise poolt hääletas 53 saadikut, vastuhääli oli üks, erapooletuks jääjaid ei olnud. Reformierakonna saadikud hääletusel ei osalenud.

Seaduste järgi jääb nii Riigikogu liikmete kui kõrgete riigiametnike palga arvestamisel ülempiiriks 2007. aasta neljanda kvartali keskmine palk. See tähendab, et tänasest kõrgemaks palgad tõusta ei saa.

Kui keskmine palk peaks hakkama langema, langeb koos sellega ka riigikogu liikmete ja teiste ametnike palk.

Eesti keskmise palgaga on lisaks riigikogu liikmetele seotud presidendi, peaministri, ministri, kaitseväe juhataja, riigikontrolöri, õiguskantsleri, kõigi kohtuastmete kohtunike ning soolise võrdõiguslikkuse voliniku ametipalk.

President Toomas Hendrik Ilves on varem öelnud, et peab Riigikogu palkasid külmutavat seadust põhiseaduse vastaseks. Samas on mitmed õiguseksperdid, nende seas ka praegune õiguskantsler Indrek Teder leidnud, et palkade külmutamine on põhiseadusega kooskõlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles