«Pealtnägija»: pärnakas kingib viisakatele autojuhtidele tasuta kütust

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bensiinitankuri püstol
Bensiinitankuri püstol Foto: Corbis/Scanpix

Kui riik püüab liiklusviisakust kasvatada karmimate karistuste ja politsei hoogtöö piitsaga, siis pärnakas Valter Parve präänikuga. Juba kümnendat aastat premeerib ta kütusega juhte, kes jalakäijad eeskujulikult üle tee lubavad.


«Igaüks võib midagi ära teha, et elukeskkonda parandada. Vingumist ja Toompeale vaatamist ning ootamist, et keegi teine midagi ette võtaks, on liiga palju,» põhjendas Parve

«Pealtnägijale»

, miks ta käivitas 1998. aastal heategevusaktsiooni «Austa nõrgemat».

Tartu Ülikooli Pärnu kolledžis õppejõuna töötava Parve aktsiooni reeglid on lihtsad. Parve jälgib paari-kolme vaatlejaga mõne Pärnu vöötraja juures vargsi autosid. Kirjutab üles autode numbrid, kes poole tunni jooksul jalakäijad viisakalt üle tee lubavad.
Siis loosib eeskujulike seast välja ühe võitja ja avaldab selle auto andmed näiteks Pärnu Postimehes. Kuulutuses palub ta võitjal endaga ühendust võtta, et lõpuks üheskoos sponsortanklasse tasuta kütuse järele sõita.

Kui tavaliselt premeerib Parve eeskujulikke 15 või 20 liitri kütusega, siis vahel lausa paagitäiega.

Kokku on kümne aasta jooksul Parve kinkinud tasuta kütust 60 autojuhile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles