Noa salmonelloosipuhang tekkis hakklihaga kokkupuutunud haigusetekitajast (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NOA restoran.
NOA restoran. Foto: Eero Vabamägi

Terviseameti ning veterinaar- ja toiduameti uuringu tulemused näitasid, et Noa restorani külastajad nakatusid salmonelloosi toiduvalmistamise käigus hakklihaga kokkupuutunud haigusetekitaja tõttu.

Terviseametile teadaolevalt sai Noa restoranist alguse saanud salmonella nakkuse kokku 33 inimest, neist 30 pöördusid arsti poole. Hospidaliseerimist vajasid 16 inimest, laboratoorselt on salmonelloos leidnud praeguse seisuga kinnitust neljateistkümnel juhul. Haigestunutest viis olid restorani töötajad, ülejäänud külastajad.

Terviseamet sai võimalikust haiguspuhangu kahtlusest teada 18. juuli õhtul. 19. juuli hommikul käisid restoranis olukorda hindamas terviseamet koos veterinaar- ja toiduametiga. Veterinaar- ja toiduamet võttis vajalikud analüüsid võimaliku nakkusallika ja haigustekitaja levikutee väljaselgitamiseks.

Salmonelloosi puhul on tegu Salmonella perekonda kuuluvate bakterite poolt põhjustatud soolenakkusega, mis saadakse suu kaudu. Haiguse peiteperioodiks võib olla kuus kuni 72 tundi. Haigestumise iseloomulikeks sümptomiteks on rohke ja kurnav kõhulahtisus koos kehatemperatuuri tõusu, pea- ja kõhuvalu, iivelduse ja vahel ka oksendamisega, millega kaasneb suur vedelikukaotus.

Haigusnähud püsivad neli kuni seitse päeva. Raskematel juhtudel vajab haigestunu haiglaravi. Nakkusallikaks võib olla haigestunud inimene või loom. Haigestumist põhjustavad haigustekitajaga saastunud toiduained nagu liha, kanamunad ja nendest valmistatud tooted.

Sel aastal on registreeritud Eestis neli viie ja enama nakatunuga rühmaviisilist haigestumist, mille käigus on salmonelloosi saanud 40 inimest. Valdavalt on olnud tegu kodus valmistatud söökidega.

Restoran alustas haigestunud klientidele kompensatsiooni väljamaksmist augustis.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles