Peleta sügisel väsimust ja langeta kaalu, tundes oma keha ja geene

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Geenitestid.ee

Kas oled mõelnud, et tahaksid sügisel efektiivselt väsimuse vastu võidelda, jälle tervislikumalt toituma hakata ja ehk mõned kilodki kaotada? Selleks, et oma eesmärgid saavutada, vajad personaalset lähenemist. Iga inimene vajab erinevaid toitained, sh rasvu, süsivesikuid ja vitamiine eri koguses. See, kui palju konkreetseid makrotoitaineid või vitamiine just Sina vajad, sõltub suuresti pärilikkusest ja geenidest. Seetõttu on efektiivsem tervislikult toituda ja kaalu alandada, kui tunned oma geene ja keha.

Geneetika seos igapäeva eluga, sh kaalulangetamisega

Teadlased on juba pikalt uurinud inimeste geene ning nende seost haiguste ja teiste elu ülimalt erinevate aspektidega, nt saab Sinu geenide põhjal ennustada: kui väga Sulle meeldib reisida, kui laisk Sa oled, milliste toitude järgi on Sul suurem isu ning isegi seda, millist parteid valimistel suure tõenäosusega eelistad.

Geenide abil saad määrata palju äärmiselt põnevaid asju, aga praktilisema poole pealt: geenid on abiks ka kaalu langetamisel ning tervislikuma toitumisviisi leidmisel. Oled ehk täheldanud, et mõni Su sõbranna võib süüa kooki iga päev, aga on ikkagi piitspeenike? Samas teine Su sõbranna käib iga päev trennis, jälgib erinevaid dieete, kuid tema kaal ei lange... Inimese kehakaalu ja -kuju määravad nii geenid kui konkreetse inimese eluviis. Võib-olla ei ole Su trennis käiv sõbranna seni leidnud endale sobivat toitumisviisi. Meie kehad ja ainevahetus on piisavalt erinevad, et kõik dieedid igaühele sobida saaks. Seega ei pruugi Sul ka kasu olla ajakirja vahelt leitud kuulsuste dieetidest, sest Sinu kehatüübile see lihtsalt ei sobi.

Geenide põhjal saab ennustada, kas Sinu organism talletab kergemini süsivesikutest või rasvadest saadud energiat. Mõnede organism võib kiirelt ja efektiivselt lagundada süsivesikuid ilma, et nad võtaksid kaalus juurde, kuid samas võib hoopis rasvasid toidust paremini talletada ja kaalutõusu põhjustada. Samas on teadlased leidnud geenivariatsioone, mille korral oled saledam, kui tarbid ohtralt taimseid rasvu - õlisid.

Ka trenni mõju kaalu langetamisele on väga erinev – füüsiline aktiivsus võib, aga ei pruugi kaasa aidata rasvade kiiremale lagundamisele.

Vitamiinide õige tarbimine on vajalik heaks elukvaliteediks ja võib aidata kaasa kaalualandamisele

Vitamiinid on üks tähtsamaid osi tervislikust toitumisest. Need panevad aluse heale enesetundele (vitamiinide sünergism, üks tähtsamaid nt vitamiin D), vaimse töö efektiivsusele (B vitamiinide kompleks) ning tervislikule vananemisele (luude hõrenemise vältimisel vajalik vitamiin D). Vitamiinid mängivad tähtsat rolli ka kehakaalu reguleerimisel, kui tarbid vitamiine enda kehale parajas koguses, aitab see vältida liigsöömist ja magusaisu. Samamoodi nagu makrotoitaineidki, vajavad inimesed ka vitamiine väga erinevates kogustes – mõnel tekib nt vitamiin D defitsiit palju kergemini kui teisel. Seda kui palju peaksid Sina vitamiine tarbima saab jällegi ennustada geenide põhjal.

Kaalu alandamisele aitab kaasa oma isude teadmine, nende tunnistamine ja oma toitumise jälgimine

Ka see, millised toidud Sulle rohkem maitsevad on suuresti pärilik ja põhineb Sinu geenidel. Kui oled märganud, et Sul on suurem isu rasvaste toitude järele, saad rasvade osakaalu oma toidus teadlikult vähendada. Kui oled mõnda aega oma toitumises vastavaid korrektuure teinud, siis muutub sellise toidusedeli järgimine järjest lihtsamaks. Teaduslikud uuringud näitavad küllastunud rasvade tarbimisel sõltuvuslaadset efekti – kui oled harjunud eelistama ja sööma rasvarikast toitu, nõuab Sinu keha seda aina rohkem ja rohkem. Seda sellepärast, et rasvase toidu söömine ei tekita rahuldustunnet enam sama kiiresti kui varem ja selleks, et keha saaks saata ajju piisavalt tugeva küllastussignaali, pead sööma üha suurema koguse rasvarikast toitu.

Samas ei pruugi rasvase toidu vältimisest kaalu langetamisel olulist kasu olla – võimalik, et oled just nende inimeste seas, kes võib oma geenianalüüsi alusel teadlikult suurendada küllastamata rasvade osakaalu oma toidus ning selle abil tervislikult kaalu kaotada.

Geenitesti saad teha kodust lahkumata

Oma geneetilist eripära saavad uurida lasta kõik inimesed, kel on selleks huvi. Tallinnas asuv Geenitestide Labor on keskendunud geenidele, millel on seos erinevate toitumise aspektidega. Koostöös toitumisspetsialistidega koostatakse analüüsi andmete alusel ka soovitused, mida erinevate geenivariatsioonidega inimestel on oluline järgida, et oma kehakaalu hõlpsamalt kontrolli all hoida (FiguraGen Weight test). FiguraGen Vita testi abil saad määrata oma geneetilise eelsoodumuse vitamiinide puudulikkuse tekkeks ning tulemustest lähtuvalt saad teada, kuidas parandada enda elukvaliteeti ning tervist.

Geneetilise analüüsi tegemine on lihtne. Analüüsi tellinule saadetakse proovi võtmise tarvikud koos juhendiga koju. DNA prooviks kasutatakse suu põsekaabet – selle võtmine iseendalt on kiire, lihtne ja valutu. Võetud proovi saab saata laborisse tagasi tavalise postiga.  

Tahaksid pimedale ajale vastu astuda soodsalt ja tervislikult?

Kuna hilissügis on õige aeg vaadata üle oma toitumine ja vitamiinide tarbimine, pakume Sulle erakordset võimalust saada FiguraGen Weight testi (hind 95 eurot) tellimisel tasuta kaasa FiguraGen Vita test (tavahind 95 eurot). FiguraGen Vita testi teostame tasuta vaid FiguraGen Weight testi tegijale. Pakkumine kehtib tellides koodiga POSTIMEES2018 geenitestid.ee kodulehel kuni 30.11.2018.

Jälgi meid ka meie koduleheküljel ja/või Facebookis, kust leiad palju põnevat informatsiooni toitumise ja kaalualandamise kohta.

Geenitestide Labor, www.geenitestid.ee, tel. 6000199

Copy
Tagasi üles