Galerii: vaata, kuidas kaitseväelased harjutasid veetakistuse alistamist

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna rajasid pioneerieriala nooremallohvitseri kursuse õppurid Valgejõele jooksusilla, et harjutada veetakistuste ületamist. Kokku võttis harjutusest osa pea 40 kaitseväelast.

«Vesitõke, mis jääb jalaväelase teele, on justkui vaenlane. Eriti praeguse ilmaga, kui märjaks saamine toob kaasa kiire alajahtumise ning tulemuseks on võitlusvõime kaotamine. Meie ülesanne on rajada ülepääsuteid, et jalavägi saaks edasi liikuda võimalikult tugevana,» selgitas ülesande eesmärki pioneeripataljoni instruktor nooremleitnant Rauno Pettai.

Jooksusild on puidust ehitatav kerge sild, mille kandevõime sõltub kasutatavast materjalist. Jooksusilla peamiseks plussiks on selle kiire paigaldamine. Et tulevased pioneerid saaksid aimu, mida tunneb jooksusilla abil veetakistust ületav jalaväelane, said kursuslased silla tugevust ka ise kontrollida. 

«Alguses käed ja jalad värisevad, aga kui kaldale jõuad, siis on väga mõnus tunne ning korralik adrenaliinilaks sees. Eks ta esmapilgul on hirmutav – vaatad, kuidas on võimalik selliselt üle vee joosta, all on kaks peenikest lauajuppi, aga kui selle esimest korda ära teed, siis pole järgmine kord hullu,» ütles nooremseersant Gregor Soodla.

1. jalaväebrigaadi pioneeripataljonis õpetatakse ajateenijatele miinide käsitsemist, B-kategooria tasemel lõhkamist ja lahingdemineerimist. Samuti õpitakse pioneeritehnika kasutamist, välikindlustamist, tõkete ja puitsildade rajamist ning jooksusildade paigaldamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles