Galerii: Tallinna vanalinnas avati jõulusõimede tänav

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lisaks koolides ja kogudustes valmistatud sõimedele saab vanalinnas näha ka eesti jõulusõimemeistrite kätetööd ning uhket lossikujulist Krakowi jõulusõime.

Pidulik avamine algas täna päeval kell kolm Niguliste kiriku juures, kus laulsid koorid, EELK peapiiskop Urmas Viilmaa ja T.E. piiskop Philippe Jourdan õnnistasid Niguliste sõime ning linna juhtidele kingiti jõulusõimed. Seejärel alustati regilaulu saatel protsessiooni Niguliste tänavat mööda Vene tänavale ja kirikuõpetajad õnnistasid vaateakendel olevaid sõimi. 

Vanalinna Hariduskolleegiumi, Miikaeli Ühenduse ja Maarjamaa haridusseltsi ainulaadne tänavanäitus sai teoks juba neljandat korda.

Lisaks koolides ja kogudustes valmistatud sõimedele saab näha eesti jõulusõimemeistrite kätetööd ning uhket lossikujulist Krakowi jõulusõime. Eelmisel nädalal kanti Krakówi jõulusõimede kunst UNESCO Inimkonna Vaimse Kultuuripärandi Esindusnimekirja (UNESCO Lists of Intangible Cultural Heritage). Vene tänaval on väljas ehtsad Krakówi sõimed Poola saatkonna kogust. Neist uhkeim on Poola kingitus EV 100 puhul, tegemist on meister Krzysztof Grela tehtud ja auhindadega pärjatud sõimega.

Näituse eestvedaja Kati Käpp ütles, et näitusel on mitu olulist tahku. «Enamik sõimi ja akendel olevad siluetid on valminud koolides õpilaste kätetööna ja nii andis meisterdamise protsess ühelt poolt võimaluse kiires igapäevaelus korraks peatuda ja rääkida lastele jõulude tõelisest tähendusest. Teisalt on kaunilt kujundatud ja valgustatud vaateakendega jõulusõimede tänav omamoodi alternatiiv kaubanduslikele jõuludele, sest toob esile nende pühade tegeliku sõnumi,» lisas Käpp.

Jõulusõimed on välja pandud Vene, Munga, Uue ja Apteegi, samuti Kuninga ja Niguliste tänava kohvikute, poodide, käsitöökodade ja koolimajade ning õpetajate maja akendele, kokku võtab väljapanek enda alla ligi 40 akent. Tallinna kommunaalamet ja Kadrioru park on lisanud tänavatele pidulikkust kuuskede ja valgusinstallatsioonidega, Vene tänava algust ehib ka väravakroon, mis annab märku tänaval toimuvast.

Näitus jääb avatuks 2019. aasta küünlapäevani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles