Reps eitab probleeme ministeeriumi juhtimises (18)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps.
Mailis Reps. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps eitab probleeme ministeeriumi juhtimises ning nimetab tänaseid meediakajastusi kantsler Tea Varraku juhtimisstiilist tõele mittevastavaks.

Eesti meediaväljaanded on täna päev läbi proovinud saada kommentaare nii Mailis Repsilt kui ka Tea Varrakult. Ministeeriumi pressiesindaja saatis õhtul pärast kella 16 laiali pressiteate Repsi kommentaariga.

Edastame Repsi kommentaari muutmata kujul

Täna hommikul avalikkuse ette jõudnud meediakajastused selle kohta justkui oleks ministeeriumi töö halvatud, ei vasta kindlasti tõele. Meie haridus on maailma tipus ja võimaluste loomise ning toetamisega on oma osa selles ka riigil.

Haridus- ja teadusministeerium on Eesti üks olulisemaid ministeeriume, kus on viimasel ajal tehtud suuri asju. Loodud on paremad võimalused kaasava hariduse rakendamiseks, vastu on võetud uus kutseõppeasutuse seadus, samuti on kõrgharidusseadustiku menetlus Riigikogus finaaletappi jõudmas. Väärtustame riiklikult õpetajaametit enam kui kunagi varem, oleme asunud tasuta lasteaia ja parema alushariduse tagamiseks muudatuste ettevalmistamist. Oleme lennukalt alustanud uue strateegia koostamist, sellesse on kaasatud palju partnereid, kes usuvad, et haridus on meie arengu aluseks.  Varsti saame paika ambitsioonika plaani hariduskonsortsiumide ehk õmblusteta hariduskeskuste loomiseks.

Vajalikud muudatused edasiminekuks ei sünni niisama. Muudatusteks peavad olema valmis kõik, see nõuab pingutamist, keskendumist ja paremaks saamise tahet. Selleks tuleb olla nõudlik nii enda kui ka teiste suhtes, muuhulgas on selleks vaja ka ministeeriumile kindlakäelist kantslerit. Pahameel, mis muutustega kaasas käib, on ühelt poolt paratamatu, kuid kindlasti olen ma kategooriliselt vastu sellele, et oma igapäevast tööd hästi tegevat ministeeriumi nimetatakse kaoses ja katastroofis olevaks organisatsiooniks. Täna on loetud tundide jooksul suur osa ministeeriumi juhtidest väljendanud nördimust selle üle, et ministeerium on langenud põhjendamatult kriitika alla, avaldanud soovi taastada töörahu ja toetada selles juhtkonda.

Kriitikuid tuleb kuulata, kuid kriitika peab olema konstruktiivne. Ministeeriumis on tähtis iga inimene. Kuigi tänavu on meie ministeeriumi personalivoolavus olnud kindlasti suurem kui me oleks soovinud, toimib meie meeskond hästi, uued inimesed on tulnud suure energia ja sooviga palju ära teha.

Postimees kirjutas juba mais, et haridus- ja teaduministeeriumi kantsleri Tea Varraku juhtimisstiili tõttu on paljud töötajad lahkunud. Mai seisuga oli tänavu töölt lahkunud 18 ministeeriumi töötajat.

Samal teemal tegi täna uudise ka rahvusringhääling, märkides, et Varrakul täitub kantslerina peagi aasta ja üheksa kuud. 1. jaanuariks võib öelda, et tema ametiaja jooksul on ministeeriumist lahkunud kõik neli asekantslerit ja koolivõrgu juht. Viimase aasta jooksul on oma töö jätnud üheksa osakonnajuhatajat 21st.

Ministeeriumist eelmisel sügisel lahkunud endine asekantsler Madis Lepajõe avaldas muret ministeeriumi suure kaadrivoolavuse pärast. «Mulle tundub, et haridus- ja teadusministeeriumis on väga tõsine juhtimisprobleem,» ütles ta.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles