Aegumise tõttu Seederi rahaeraldisi ei uurita (4)

Marek Kuul
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder.
Helir-Valdor Seeder. Foto: Sander Ilvest

Riigiprokuratuur ei alustanud Vabaerakonna kuriteoteate alusel erakonna Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi kohta kriminaalmenetlust aegumistähtaja möödumise tõttu.

Vabaerakonna tegevjuht Vahur Kollom tegi eelmisel nädalal riigiprokuratuurile kuriteoteate, milles palus kontrollida, kas Seeder on endise põllumajandusministrina käitunud õiguspäraselt, olles MTÜ Eestimaa Spordiliidu «Jõud» juhatuse liige samal ajal, kui ministeerium MTÜ-le raha eraldas. 

Riigiprokuratuuri pressiesindaja Olja Kivistik ütles Postimehele, et riigiprokuratuur tegi edastatud kuriteokaebuse kohta mittealustamise määruse.

«Kuriteokaebuses esitatud kahtlus võimalike kuritegude osas ei ole võimalik menetlust alustada, kuna nende toimepanemisest on möödas enam kui viis aastat, ehk siis aegumistähtaeg on möödunud,» märkis ta.

Kivistiku sõnul on aegumine menetlust välistav asjaolu, mis tähendab seda, et puudub alus kriminaalmenetluse alustamiseks ja võimalike õigustavate või süüstavate tõendite kogumiseks.

Kollom viitas avalduses MTÜ Eestimaa Spordiliit «Jõud» pikaajalisele rahastamisele, paludes riigiprokuratuuril kontrollida võimalikku mõjuvõimuga kauplemist või toimingupiirangu rikkumist.

«Minu hinnangul pani Helir-Valdor Seeder konkreetselt 2012. aasta käskkirja allkirjastades põllumajandusministrina tegutsedes toime karistusseadustiku §-s 300¹ käsitletud ametialase süüteo, milleks on toimingupiirangu rikkumine. Küsitavad on tegelikult ka 2013. ja 2014. aasta käskkirjad, kus on ilmselge, et Seeder korraldas iseendaga seotud spordiliidu rahastamist, kuid lasi need allkirjastada teda lühikeste välisvisiitide ajal asendanud ministril, kes ministeeriumi juhtimist tegelikult ei korraldanud,» seisab Kollomi riigiprokuratuurile esitatud kuriteoavalduses.

Seeder oli põllumajandusministri ametis aastatel 2007–2014 ning ühtlasi MTÜ Eestimaa Spordiliidu «Jõud» juhatusse kuulnud alates 2011. aastast. Selle aja jooksul on ministeeriumi kulurealt eraldatud MTÜ-le järgmised summad: 31. jaanuari 2011.a käskkirjaga nr 27 – 67 108 eurot; 9. veebruari 2012.a käskkirjaga nr 28 – 65 231 eurot; 17. jaanuari 2013.a käskkirjaga nr 20 – 65 000 eurot; 17. jaanuari 2014.a käskkirjaga nr 12 – 65 000 eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles