Korras nahk ja enesekindlus esteetilise dermatoloogiaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Medemis Clinic

Esteetiline dermatoloogia on Eestis niivõrd uus ja arenev valdkond, et selle kohta on eesti inimestel veel vähe teadmisi. Kuuleme tihti, et eelkõige naistel on huvi mõnele esteetilisele murele lahendust leida, kuid ei osata või julgeta teha esimest sammu. 

Tihti ei osata lihtsalt kusagilt alustada ning erinevad hirmud takistavad ka kuhugi pöördumist. Palju on ka neid, kes polegi teadlikud, et mõnest ilumurest on võimalik üldse vabaneda (nt suur sünnimärk näol, pigmendilaigud, punetavad täpid näos). Medemise nahakliiniku esteetilise meditsiini õde Kristel Kaur aitab seda teemat  avada.

Mis on esteetiline dermatoloogia?

Esteetiline dermatoloogia on meditsiinivaldkond, mis lahendab patsiendi esteetiliselt häirivaid nahaprobleeme ning mille tulemusel paraneb inimese enesehinnang ja tõuseb elukvaliteet. Inimestel, kes pöörduvad esteetilise meditsiini spetsialisti poole, võivad esineda erinevad probleemid - näiteks kortsud, naha lõtvumine, ebaühtlane nahatoon, pruunid laigud näol ja kehal (pigmendilaigud), punetus põskedel, armid (ka venitusarmid), soovimatud karvad, laienenud kapillaarid näol ja ka jalgadel. Esteetilise meditsiini alla kuuluvad nii plastilise kirurgia protseduurid (ilulõikused) kui ka mitte-kirurgilised protseduurid (keemilised koorimised, ilusüstid, mikronõelumine, laser- ja valgusraviprotseduurid jpm). Esteetilise dermatoloogia protseduure teostavad ainult meditsiinihariduse omandanud ja erialased koolitused läbinud arstid ja õed, kes töötavad vastava Terviseameti loaga kliinikutes.

Foto: Kristel Kaur, Medemis Clinic

Millised peaksid olema esimesed sammud kliiniku poole pöördumisel?

Alustuseks soovitan tutvuda huvipakkuva kliiniku kodulehega. Esmalt tasuks veenduda, et antud kliinik omab Terviseameti luba - see info asub tavaliselt juba kodulehe esilehel. Protseduuride valik on lai ja mõnikord on väga raske kõige sobivamat välja valida. Kõige parem oleks minna kliinikusse konsultatsioonile, kus

kogenud spetsialist vastab nii küsimustele, kui ka aitab õige protseduuri valikul. Enamasti on kodulehel olemas ka arstide ning õdede tutvustused ning info nende töökogemuse ning läbitud koolituste kohta. Kõik töötajad peavad olema registreeritud tervishoiutöötajate registris.

Esteetilise dermatoloogia kliinikus saab pöörduda ka tavalise dermatoloogi poole, kes diagnoosib erinevaid nahahaigusi ning kontrollib sünnimärke. Meil on lisaks sünnimärkide kontrollile võimalik eemaldada laseriga ka igasuguseid nahast kõrgemaid moodustisi nagu papilloome ja keratoose. Mõnikord eemaldame ka nahast kõrgemaid sünnimärke. Neid protseduure teostavad ainult dermatoloogid, olles eelnevalt veendunud, et moodustise eemaldamine on ohutu. Kui tihti ollakse mures hilisemate armide pärast, siis laseriga eemaldamise puhul armi ei jää.

Milliste probleemidega veel teie poole pöördutakse?

Konsultatsioonile tullakse näiteks murega, et nahk näib elutu ja tuhm, probleemiks nahakuivus ja pindmised kortsukesed. Esteetilise meditsiini õed oskavad hinnata nahatüüpi ja naha kvaliteeti, soovitada nahahooldustooteid ning sobivaid protseduure. Erinevate protseduuridega (nagu mesoteraapia, biorevitalisatsioon ja keemiline koorimine) on võimalik naha kvaliteeti oluliselt parandada.

Mõnikord võib juhtuda, et konsultatsiooni käigus saab klienti aidata probleemiga, mida ta ei teadnudki endal olevat. Näiteks selgub, et ebaühtlase nahatooni taga peitub hoopis kuperoosa, mida tihti loomulikuks ja ravivõimaluseta punetuseks peetakse. Kui kuuldakse, et seda ebamugavat punetust ja õhetust saab vähendada IPL raviga, siis ollakse vägagi positiivselt üllatunud. Ka rosaatseat on võimalik ravida esteetilise dermatoloogi kliinikus, parima tulemuse saamiseks soovitame kombineerida keemilist koorimist ja IPL-ravi.

Pigmendilaigud on üks sagedasemaid probleeme, millega kliiniku poole pöördutakse. Pärast konsultatsiooni saab klient teada, et kõige olulisem selle probleemi juures on ennetus (elustiil ja päikesekaitsekreemide kasutamine aastaringselt) ja seejärel mõningatel juhtudel saame aidata IPL raviga.

Soovimatute karvadega tuleb meie kliinikusse väga erinevas vanuses naisi ja ka mehi. Fotoepilatsioon on üks populaarsemaid protseduure. Oluline on protseduurile minnes veenduda, et kasutusel olev karvaeemaldusaparaat oleks registreeritud meditsiiniseadmena.

Kas esteetilise meditsiini protseduure tasub karta?

Kõige rohkem kardetakse, et protseduurid on valusad. Aus vastus on, et jah, mõni protseduur on vähem valus, mõni rohkem. Kõik protseduurid on kiired ja osadel protseduuridel (nagu huulte täitesüstidel) saab eelnevalt kasutada tuimestavat kreemi. Hirm valu ees ei peaks kindlasti olema põhjus, miks mõni esteetiline mure lahenduseta jääb. 

Kõikide protseduuride teostamisele eelneb põhjalik konsultatsioon ja klient allkirjastab nõusolekuvormi, kus on kirjas kõikvõimalikud kõrvaltoimed ja juhised protseduurijärgseks järelraviks. Kliendi ja esteetilise meditsiini spetsialisti kostöös, kus ravijuhiseid täidetakse vastavalt ettekirjutustele, on enamik kõrvaltoimeid välistatud.

Suurim protseduuride “vaenlane” on päike. Enamik protseduurid on valgustundlikud ning klient peab väga rangelt täitma korraldusi, st soovitud tulemuse jaoks ei tohiks päevitada.

Üks populaarsemaid, kuid ka kardetumaid protseduure esteetilise meditsiini valdkonnas, on kindlasti ilusüstid (nii täitesüstid kui botulotoksiini süstid). Peamiseks hirmuks on, et nägu muutub ebaloomulikuks. See on siiski müüt ja mina rõhutan alati, et tulemus peab jääma nii loomulikuks, et vaid klient teaks, et midagi on süstitud. Süstide eesmärk on värskendada välimust võimalikult vähese koguse materjaliga, säilitades kliendi loomulik ilu. Kogenud spetsialist oskab valida õige koguse preparaati, et saavutada ilus ja loomulik tulemus. Tavaliselt saadakse lähedastelt komplimente, et nägu näeb värskem välja, saamata aru sellest, et põhjuseks on täitesüstid.

Meie oleme oma ala täielikud fännid. Usume, et terve ja ilus nahk kuulub kõigile ja on enesekindluse ja edu alus. Kui klient tunneb end Medemisest lahkudes tervema, enesekindlama ja õnnelikumana, siis oleme oma eesmärgi täitnud!

Copy
Tagasi üles