Narva mõjukat linnavolinikku kahtlustatakse suure altkäemaksu võtmises (6)

Andres Einmann
Copy
Aleksei Voronov.
Aleksei Voronov. Foto: Ilja Smirnov

Keskkriminaalpolitsei kahtlustab Narva linnavolikogu liiget Aleksei Voronovit suures ulatuses altkäemaksu võtmises, kahtlustuse järgi sai ta riigihanke nõuete rikkumise eest altkäemaksu ligi 60 000 eurot.

Huvide deklaratsiooni järgi küündis Voronovi aastatulu 2017. aastal 144 460 euroni ehk mees teenis kuus keskmiselt 12 000 eurot. Sellest suurim oli tulu Narva Vee ASist, millega ka tema korruptsioonikahtlustus on seotud.

Narva Vee majandusaasta aruande järgi oli juhatuse liikmete tasu viimasel kahel aastal veidi üle 100 000 euro aastas ja Voronov on ainuke juhatuse liige olnud juba 11 aastat järjest. Voronov on lisaks Narva haigla ja Narva Linna Arenduse sihtasutuste nõukogu liige. Talle kuulub ka kellade ja ehete müügiga tegelev ettevõte Amerplastar Est, mille aastane käive jäi üle 300 000 euro.

Mitme allika andmetel toimuvad läbiotsimised Voronovi elamus, aga ka tema advokaadi juures. Linnavalitsuse ametnikud, kellega ajakirjanikul õnnestus suhelda, ei ole toimuvaga kursis – nende sõnul linnavalitsuses praegu politseinikke ei ole.

«See ei üllata mind, ja ma arvan, et ka mitte narvalasi. Kuigi loomulikult kehtib süütuse presumptsioon, aga ma ei imesta. Kuuldused härra Voronovi tegudest liiguvad juba väga ammu.»

Peetri väljakule on pargitud politsei musta värvi mikrobuss, mis ühe ametniku sõnul seisab seal juba eelmisest nädalast.

Politseibuss Narva linnavolikogu juures.
Politseibuss Narva linnavolikogu juures. Foto: Nikolai Andrejev

Linnavolikogu võimufraktsiooni mitu liiget peaksid sündmustega kursis olema, kuid ametlikku kommentaari kellegi käest saada ei õnnestunud.

«See ei üllata mind, ja ma arvan, et ka mitte narvalasi. Kuigi loomulikult kehtib süütuse presumptsioon, aga ma ei imesta. Kuuldused härra Voronovi tegudest liiguvad juba väga ammu. Lisan, et me oleme endiselt avatud endistele keskerakondlastele, kes härra Voronovi survel erakonnast lahkusid ja tunnevad ennast toiduahela osana petetutena,» ütles europarlamendi saadik ja Keskerakonna Narva piirkonna juht Yana Toom.

Keskkriminaalpolitsei viib täna kohtu loal kriminaalmenetluse raames läbi uurimistoiminguid. Narva ametiisikuid kahtlustatakse altkäemaksu võtmises, lisaks esitatakse kuuele inimesele kahtlustused vastavalt nende rollidele riigihanke teostamise nõuete rikkumise, altkäemaksu andmise, selle vahendamise ja dokumentide võltsimise ning võltsitud dokumentide kasutamise osas.

Politsei pidas täna kahtlustatavatena kinni seitse inimest, nende seas Voronovi. Viru ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Jelena Filippova ütles, et prokuratuur pole veel otsustanud, kas taotleb kohtult mõne kahtlustatava vahi alla võtmist. Kahtlustatavaid saab kinni pidada 48 tundi, seega on aega nende vahistamise taotlemiseks neljapäevani.

Linnavolikogu liiget Aleksei Voronovi kahtlustatakse riigihangete teostamise nõuete rikkumises menetluses osalejale eelise andmise eesmärgil ning altkäemaksu saamises ja küsimises korduvalt ning suures ulatuses.

Oma ametiseisundit kasutades lõi AS Narva Vesi juhatuse liige Voronov oma tuttavatele eelisolukorra teiste hankes osalejatega võrreldes. Ta kohandas hanketingimusi oma soosikutele sobivaks, võimaldas hanke käigus muuta pakkumisi, kindlustades seeläbi tuttavatele hankevõidud. Linnavolikogu liikmena aitas Voronov kaasa Narva linnavalitsusest ehitusloa saamisele ja hankeprojektide kinnitamisele. Vastutasuna sai ta altkäemaksu ligi 60 000 eurot.

Hetkeseisuga esitatakse kriminaalmenetluse raames kahtlustused kokku kaheksale inimesele, samas ei ole välistatud, et isikute arv võib laieneda.

Narva linnavalitsus täna.
Narva linnavalitsus täna. Foto: Nikolai Andrejev.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei korruptsioonikuritegude büroo. Menetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Aleksei Voronov on kahtlustatav ka teises korruptsiooniasjas

Viru ringkonnaprokuratuur esitas Aleksei Voronovile korruptsioonikahtlustuse ka mullu augustis. Jelena Filippova sõnul on see juhtum ja täna avalikkuse ette jõudnud juhtum erinevad kriminaalasjad ja ei ole omavahel seotud.

Kahtlustuste kohaselt ei ole Narva linnavolikogu liikmed ennast taandanud hääletamisest volikogu istungitel, kui otsustati nendega seotud äriühingute suhtes Narva linna omandis oleva vara tasuta võõrandamise või äriühingu finantseerimise küsimusi.

Selles kriminaalmenetluses sai teiste seas kahtlustuse ka Narva linnavolikogu esimehe asetäitja Larissa Olenina.

Filippova sõnul on selles kriminaalmenetluses kohtueelne uurimine veel käimas.

Narva kroonimata kuningas Aleksei Voronov

Aleksei Voronovit peetakse Narvas väga mõjukaks inimeseks, kelle heakskiiduta ei toimu linna poliitikas midagi. Põhjarannik kirjutas tänases juhtkirjas, et sisuliselt on linna juht Voronov. «On avalik saladus, et Narva linna juhib sealse vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov ning igaüks, kes linna palgal on, peab arvestama töökoha kaotusega, kui selle mehega vastuollu läheb,» kirjutab Põhjarannik tänases juhtkirjas.

Narva linnavolikogu avaldas märtsi keskel umbusaldust 2002. aastast ametis olnud keskerakondlasest linnapeale Tarmo Tammistele. Umbusaldamise avaldamise poolt hääletas 20 volikogu liiget ehk samapalju, kui neid on linnas võimul olevas fraktsioonis Kodulinn Narva, mida juhib linna vee-ettevõtte juht Aleksei Voronov.

2015. aastal lahkusid Narva linnavolikogu 15 keskerakondlast Aleksei Voronovi juhtimisel fraktsioonist ja moodustasid valimisliidu Ühtne Narva. Sellega kaotas Keskerakond erakonna üheks nurgakiviks oleva tugipunkti Narvas.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles