Tallinna kiirabi muudetud logo jälle küsimärgi all

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ITBuss on kollase risti kaubamärgina registreerinud
ITBuss on kollase risti kaubamärgina registreerinud Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Kui Tallinna kiirabi leidis hiljuti Eesti Punase Ristiga kestnud pikale vaidlusele lahenduse, värvides oma logos olnud punase risti kollaseks, siis nüüd selgus sellega seonduv uus probleem – ka kollane rist on kaubamärgina registreeritud.

Nimelt on mullu sügisel patendiametis kollase risti oma kaubamärgina registreerinud ITBuss OÜ, mis remondib tehnikat.

Möödunud aasta sügisel kollase risti registreerimisel selgitati taotlust põhimõttega, et «inimesi ravib punane rist, loomi sinine rist, arvuteid ja elektroonikat kollane rist».

«Pean esialgu ses osas natuke nõu, ma ei ole üldiselt tähenärija, kes hakkaks kohe kohtusse minema,» sõnas ITBuss OÜ juhatuse liige Thomas Kolli.

«Aga mulle jäi kummaline mulje, et kui tehti mingi suur konkurss, siis võiks ju kaubamärkide kohta natuke eelnevalt uuringuid teha, enne kui raha kulutatakse logo tegemiseks,» imestas Kolli. «Kas tõesti keegi disaineritest ei tulnud selle peale, et enne järgi vaadata?»

«Praegu võtan seda asja huumoriga, pöördun Tallinna kiirabi poole selgitamaks, mis täpsemalt seal taga on,» lisas Kolli.

Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas ütles, et pole kollase risti patenteerimisest kuulnud ja kuna kiirabi on linna allasutus, tuleb selle teemaga pöörduda linnavalitsusse.

Tallinna kiirabi muutis paar kuud tagasi aastaid kasutusel olnud logos punase risti ära kollaseks ning tegi kulutusi embleemi välja vahetamiseks kiirabiautodel, sest punase risti seadus keelab punast risti valgel taustal kasutada neil, kes pole seotud Punase Risti liikumisega.

Seni kasutas kiirabi enda logona punast, horisontaalselt läbivate valgete triipudega risti valgel taustal, mis ümbritsetud punase kujundiga, mille ülemisel kaarel kirjas sõna TALLINN ja alumisel KIIRABI. Eesti Punane Rist ja kaitseministeerium leidsid, et see on eksitavalt sarnane rahvusvahelisele punase risti embleemile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles