Baltikumi suurim baarmenide võistlus World Class Baltic toob Eestisse tõelised tipptegijad

Sisuturundus
, reklaamartiklite toimetaja
Copy
Foto: Ardo Kaljuvee

28. ja 29. mail toimub Balti jaama turul asuvas Humalakojas Baltikumi prestiižseim ja suurim baarmenide võistlus World Class Baltic. Oodata on vägevat ja tulist vaatemängu, sest auhind on väärikas – konkureeritakse Baltimaade parima baarmeni tiitli nimel, mille võitja esindab Baltikumi ülemaailmses World Class finaalis.

Rahvusvahelisel baarmenide võistlusel World Class Baltic astuvad võistlustulle 30 tipptasemel tegijat Eestist, Lätist ja Leedust ning esimese võistluspäeva lõpuks valitakse välja üheksa parimat, TOP 3 igast riigist. Täna selgitatakse nende üheksa seast välja võitja, kes pälvib Baltimaade parima baarmeni tiitli ning sõidab Šotimaale Glasgow’sse ülemaailmsele World Class finaalvõistlusele. 

«World Class Baltic on baarmenide seas tuntud ja hinnatud üritus ning võistlusele pääsemiseks ollakse nõus väga palju pingutama,» tõdeb konkursi peakorraldaja Veronika Oshkina, kelle sõnul on kõik osalejad läbinud tiheda sõela – osalenud poole aasta jooksul erinevates meistriklassides, töötanud oma kodubaari jaoks välja kokteilide erimenüü ning pidanud end baarmenina igakülgselt tõestama. Rahvuslikes eelvoorudes valitakse igast riigist võistlusele vaid 10 parimat. Eesti kohaliku võistluse World Class Estonia korraldaja ja toetaja on Baltikumi suurim maailma juhtivaid joogibrände Eestis turustav Prike.

Olgugi, et World Class Baltic on nii mõõtmetelt kui ka osalejate arvult märksa väiksem kui ülemaailmne finaalvõistlus, on konkursi tase ja maine väga kõrge ning sellise mastaabiga üritusi siinses regioonis väga palju rohkem ei toimugi. «Tipptasemel korraldus ja Baltikumi baarmenide põhjalik ettevalmistus on meie jaoks esmatähtsad, sest World Class annab baarmenile ainulaadse võimaluse tutvuda maailma tippbaarmenitega ja jõuda nende tasemeni,» rõhutab Oshkina.

Oshkina selgitab, et tegu pole üksnes kokteilisegamise võistlusega, vaid lisaks joogi maitsele hindavad kohtunikud tervikut – kuidas suudab baarmen enda loodut esitleda, kui kaasahaaravalt ja põnevalt sellest rääkida, kui nauditavat visuaalset vaatemängu ta suudab pakkuda, milliseid erinevaid tehnikaid ta valdab ning kas ta oskab inimeste tähelepanu köita ja meelde jääda. «Eelkõige peab baarmen olema suurepärane suhtleja ning suutma nii oma toodet kui ka ennast oskuslikult müüa,» räägib Oshkina. 

World Class Baltic võistluse ettevalmistused on olnud põhjalikud ja kestnud juba enam kui pool aastat, sest detaile, mida läbi mõelda on tõepoolest palju, tõdeb Oshkina. Ainuüksi koha valik on võtmetähtsusega, sest tagatud peavad olema ettevalmistusalad, piisavalt ruumi baarilettide ning näiteks efektsete valguslahenduste üles seadmiseks.

«Kohtunike koosseis on meie jaoks väga oluline, sest konkursi kõrge taseme tagamiseks soovime meeskonda kaasata üksnes tuntud ja mõjukaid maailmanimesid,» räägib Oshkina, kelle sõnul hindab tänavusel World Class Baltic võistlustel baarmenide taset kokku kuus kohtunikku, kolm rahvusvahelist ning kolm kohalikku tipptegijat.

«Võit Baltikumis on väga suur asi ning avab baarmenile tõepoolest mitmeid uksi, sest lisaks tuntusele ja tunnustusele hakkavad võitjad sageli ise läbi viima meistriklasse ja panustavad mitmete võistluste žüriide töösse,» räägib Oshkina ning julgustab üha rohkemaid baarmene end proovile panema, sest võistlusel osalemine annab väga suure eelise rahvusvahelisel tasemel edasijõudmiseks.

Uurige lähemalt: www.worldclassbaltic.com

Eesti baarmenid World Class Estonia 2019 finaalis:

Dana Loren Vaher

Diana Tsistjakova

Kirils Drobunins

Johanna Rae

Risto Säinas

Anastassia Smirnova

Aleksandr Smolko

Vladislav Maksimenko

Robert Ellamik

Kadrian Possul

TOP 3: Risto Säinas (Mon Repos), Kadrian Possul (Parrot Minibar), Kirils Drobunins (Sigmund Freud).

Foto: Ardo Kaljuvee

World Class – baarmenide olümpia

Jennifer Le Nechet, üks World Class Baltic 2019 kohtunikest, Eesti rahvusliku eelvooru peakohtunik ning World Class Global 2016 ülemaailmse finaalvõistluse võitja.

Jennifer, oled ülemaailmse finaalvõistluse World Class 2016 võitja. Kas see on justkui baarmenide olümpia?

Jah, usun küll, sest finaalis osalemine nõuab ülimalt põhjalikku ettevalmistust, võit on väga suur tunnustus ning avab rahvusvahelisel tasemel palju uksi.

Kuidas võit Sinu elu muutis? 

Kuigi ma jätkasin töötamist sama baaris kus ennegi, siis olen viimase paari aasta jooksul väga palju reisinud ning külastanud enam kui 20 erinevat riiki. Olen kaasa löönud erinevate rahvusvaheliste baarmenide võistluste žüriides ning korraldanud meistriklasse üle maailma, kus jagan oma kogemusi ning annan baarmenidele soovitusi võistlusteks ettevalmistumisel.

Milliseid nõuandeid Sa annaksid baarmenidele, kes sellel aastal võistlevad?

Osalejad saavad enne võistlust põhjaliku juhendi, mis sisaldab erinevate voorude üksikasjalikku kirjeldust. Soovitan juhendiga väga hoolikalt tutvuda, sest võidu valem peitub tihti pisiasjades. Ülesanded võivad sageli olla päris fantaasiarikkad, näiteks tuleb valmistada kokteil tulevikust või kokteil Marsilt.

Ülioluline on ka ajast kinnipidamine. Tavaliselt on baarmenil joogi esitlemiseks aega 5-10 minutit, aga vahel tuleb selle aja jooksul valmistada isegi kaks kuni kolm kokteili. Isegi kui baarmen kasvõi pisut ajast üle läheb, tähendab see, et sel korral on võistlus tema jaoks läbi.

Mida kohtunikud võistlusel hindavad?

Kindlasti on oluline kokteilide maitse, kuid kõige tähtsam on siiski tervik – see, kuidas baarmen oma loomingut presenteerib, millist lugu ta jutustab, kui hea esineja ta on ning kuidas ta suudab inimesi kaasa haarata. Kahtlemata hinnatakse ka tehnikat – tipptasemel baarmen suudab mängida joogi tekstuuri ja värvidega.

Millised on praegused kuumimad kokteilimaailma trendid?

Väga oluliseks peetakse keskkonnasäästlikust. See tähendab, et proovime oma tööd teha nii, et tekiks võimalikult vähe jäätmeid. Näiteks loobub üha enam baare plastikkõrte kasutamisest. Üks oluline suund on kindlasti veel kohaliku ja hooajalise tooraine kasutamine ning väiksema alkoholisisaldusega jookide pakkumine.

Palun anna kokteilifännidele mõned head soovitused – milline on ideaalne suvekokteil?

Ideaalne suvekokteil on värskendav ja kerge. Kui talveperioodil kasutame kokteilides soojendavaid vürtse, siis suvel on moes lisada jookidesse erinevaid ürte ning hooajalisi puuvilju. Kui tuua välja aastaringsed lemmikud, siis on nendeks kindlasti džinn toonikuga ning prosecco’st ja mõrust liköörist kokku segatud veinikokteil Spritz.

Copy
Tagasi üles