Aivar Kalle lugu: kuidas jurist kannapöörde tegi ja Saaremaal maasikakasvatuse rajas

Swedbank
Copy
Foto: Erakogu

Kui 35 aastat Tallinnas elanud Aivar Kalle koos perega Saaremaale kolis, oma kohviku ja maasikakasvatuse avas, pidasid paljud tuttavad teda hulluks. „Mulle tundub, et isegi Soome kolimine olnuks inimestele vastuvõetavam,“ meenutas Aivar Kalle.

Lapsena unistas Aivar hoopis sellest, et temast saab autoremonditöökoja direktor. Kui aga tuli aeg teha erialavalik, läks ta õppima õigusteadust. Ta töötas riigiasutuses juristina, abikaasa Katrin aga raamatupidajana. Peres on sirgumas ka kolm poega.

Ühel hetkel tundsid aga mõlemad – nii Katrin kui ka Aivar – et hing tahaks mingit muutust. Laste kasvatamiseks tundus keskkond maal olevat ligitõmbavam kui linnas. Ja juba ammu pulbitses pereisa sees soov katsetada ettevõtlusega.

Kohvik ja maasikakasvatus

“Tänapäeva maaelu ei tähenda äralõigatust, inimesed liiguvad ja tööd saab hea tahtmise korral teha igal pool. Äritegevusega on sama lugu – ka see on maal võimalik! Isegi ettevõtluskonto saime luua siit oma koduõuelt,“ lisas Kalle, kes omandas maaeluks vajalikke teadmisi Räpina Aianduskoolis, Kuressaare ametikoolis ning Olustveres. Lisaks võttis ta ka paar ettevõtluskoolitust.

Pärast seda tegi äriplaani, asutas oma ettevõtte ja avas Swedbankis ärikliendi konto. Swedbankis just sellepärast, et uus äriklient saab seal deebetkaardi terveks aastaks kuutasuta ja internetipangaga on ühendatud Erply Books raamatupidamistarkvara põhimoodul, mis võimaldab hõlpsasti jälgida kulusid ja tulusid.

Täna on ta oma valikuga enamgi kui rahul. Koos abikaasa Katriniga peetakse Saaremaal, Pihtlas kohvikut nimega Nöges. Lisaks kohvikupidamisele ja pagaritoodete küpsetamisele, kasvatatakse oma talu põllumaadel maasikaid, toodetakse maitsesoolasid ning teisi käsitöötoidu tooteid. Abikaasa Katrin töötab lisaks kõigele eelpool nimetatule endiselt ka raamatupidajana ja 6-, 8- ja 10-aastased perepojad käivad Pihtla lasteaed-algkoolis ning naudivad maaelurõõme.

Küsimusele, kuidas Kalledel kui ettevõtjatel läheb, vastas mees: „Tänan küsimast, alles alustasime ja usun et alguse kohta läheb väga hästi.“  

Miks proovida maal ettevõtlust?

Tõsi on see, et tööd rabatakse teha sisuliselt hommikust õhtuni. „Tööd on kahtlemata rohkem kui varasemalt, aga need, kes on ettevõtja-elu tunda saanud, mõistavad, et seda tööd tehakse teistmoodi. Teise tundega. Palgatööl ma ei peaks 12-14 tundi ööpäevas töötades iialgi nii pikalt vastu. Praegu suhtume sellesse aga hoopis teistmoodi,“ avaldas Kalle rahulolevalt.

Kallede näide annab selge noodi – ettevõtlusega alustamiseks pole kunagi hilja.  Tuleb vaid ise uskuda ja mitte karta proovida. „Ma väga soovitan maal kätt proovida, see pole üldse midagi erakordset ega võimatut. Aga tunne, mida see pakub, on mõõdetamatu,“ lisas Kalle lõpetuseks.

Äriga alustada pole kunagi hilja. Ava ettevõtte konto mugavalt Swedbanki internetipangas. Loe rohkem siit

Copy
Tagasi üles