Ole trendilooja – korralda vinge alkoholivaba pidu!

Copy
Foto: Tervise arengu instituut

Alkohol on paljudele puhkuse ja vaba aja justkui kohustuslik kaaslane. Aga mis oleks, kui korraldaks alkoholivaba peo, mille järgsel hommikul tunnevad kõik külalised end värskena ning millest mäletad iga hetke?

Tervislikud eluviisid sh elu ilma alkoholita on maailmas väga „in“ ning järjest enam koguvad populaarsust alkoholivabad peod. Kui otsustasid septembris alkoholist puhata, siis nüüd tasub proovida vaba aja veetmise viise, mille juurde joovastavad joogid ei kuulu.

Alkoholita peol on palju igasuguseid võimalusi aja sisustamiseks ning sõpradega koos olemiseks. Korralda ise oma sõpradele üks selline lahe ja trendikas pidu! Siin on samm-sammult õpetus, kuidas seda teha:

Ole ise kindel, et teed väärt üritust! Väga paljud meist ei kujuta ühtegi üritust, tähistamist ega koosviibimist ette klaasi tõstmiseta. Tegelikult aga ei peaks pidu olema alkoholi tarvitamise sünonüüm. Peoõhtu eesmärk on sõpradega suhtlemine, tore ühine ajaveetmine, tantsimine või kasvõi lauamängude mängimine. Kõike seda on täiesti äge ja mõnus teha alkoholita!

Vali peole teema! Võib-olla teha karneval või ajarännak mõnesse möödunud kümnendisse? Terviseteemaline pidu? Ühine mediteerimine? Lauamängude õhtu? Romantiline aiapidu kuuvalgel? Võimalusi peo teemadeks on lõputult ning kui endal head ideed ei tundu parasjagu tulevat, siis inspiratsiooni leiab internetist. 

Valmista sõbrad ette – anna neile teada, et pidu on alkoholita! Alkohoolsete jookide kaasatoomise ennetamiseks ütle selgelt välja, et alkohol ei ole peol teretulnud. Kutsu erinevaid sõpru ja ka neid, kes omavahel tuttavad pole.

Toit ja snäkid olgu viimase peal! Hea toit on see, mis inimesi võlub ja mida veel tagantjärelegi meenutatakse. Ka siin võib jälgida mingit kindlat stiili või kööki. Üllata külalisi huvitavate ja kaunilt serveeritud snäkkidega.

Paku huvitavaid mokteile! Alkoholita kokteilid ehk mokteilid (ingl. keeles mocktail – toim.) on tõeliselt kuum sõna! Need on tervislikud ning nende valmistamisel saab lasta fantaasial lennata ja kasutada igasuguseid erinevaid komponente.

Mokteili valmistamisel jälgi kuldreeglit – lisa alati oma mokteili magusat ja haput, siis on maitseelamus kõige parem! Loomulikult võib pakkuda ka klassikaliste kokteilide alkoholivabu variante. Vaata mokteilide retsepte siit.

NB! Ära paku alkoholivaba õlut, siidrit ja veini! Las need tooted jäävad pigem mõnele teisele üritusele.

Loo meeleolu! Muusikavalik on muidugi oluline, kuid samavõrd ka peo dekoratsioonid, ruumi- või aiakaunistused ja valgustus. Kindlasti peaks olema piisavalt mõnusaid istekohti. Hea mõte on üles sättida fotosein, kus külalised saavad teha lõbusaid pilte, mida sotsiaalmeedias jagada.

Paku tegevust! Mõtle juba varem läbi, mida peol tehakse. Hea on ette valmistada mõni mäng või panna valmis lauamängud. Kui su peol tantsitakse, siis valmista ette playlist või lepi kokku, kes hoolitseb muusika eest. Samas kogu peoaega aga ei maksa ka tegevustega täita, sest kindlasti tahavad külalised ka niisama aega veeta ja omavahel suhelda. Hea oleks, kui peol leiduks ka kohti väiksemates gruppides jutuajamiseks ja eraldumiseks.

Alkoholivaba puhkus on parim aeg ühe või lausa mitme sellise peo korraldamiseks. Väga suure tõenäosusega avastad peo käigus, et sul ei olegi tegelikult vaba aja veetmiseks vaja alkoholi. Kas pole tore!

Võta kuu aega alkoholist puhkust! Liitu algatusega „Septembris ei joo!“ siin.

Kampaaniat rahastab Euroopa Liit Euroopa Sotsiaalfondi toetuse andmise tingimuste „Kainem ja tervem Eesti“ raames.

Copy
Tagasi üles