President Ilves avaldas Poolale ränga kaotuse pärast kaastunnet

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola sõdurid eile valvamas kohta, kus langes viis nende kaasvõitlejat.
Poola sõdurid eile valvamas kohta, kus langes viis nende kaasvõitlejat. Foto: SCANPIX

President Toomas Hendrik Ilves ja kaitseväe juhataja brigaadikindral Riho Terras saatsid eile Afganistanis korraga viis sõdurit kaotanud Poola kolleegidele täna kaastundeavaldused.


«Olen sügavas kurbuses traagilise teate järel, et Afganistanis langes viis Poola sõdurit,» vahendas president Ilvese poolt Poola riigipeale Bronisùaw Komorowskile saadetud kaastundekirja sisu tema kantselei. «Langetan pea kangelaste mälestuse ees ning palun andke edasi minu kaastunne nende vaprate meeste perekondadele ja sõpradele.»

Brigaadikindral Terras avaldas kaotuse puhul kaastunnet Poola kaitseväe juhatajale kindral Mieczysùaw Cieniuchile. «Meie süda ja mõtted on langenute peredega. Palun andke langenute perekondadele edasi meie siiras ja sügav kaastunne,» kirjutas brigaadikindral Terras talle. «Iga kaotus on väga raske. Afganistanis võitlevaid Poola ja Eesti sõdureid seovad tihedalt ühised väärtused ning meie rahvaste ajalugu ja Läänemere äärne kultuuriruum.»

Läti president Andris Bērziņš saatis kaastundeavalduse Poola kolleegile eile. «Läti on leinas koos teiega ja langetab pea austusavaldusena langenud sõdureile, kes tapeti ajal, kui nad täitsid oma kohustusi,» kirjutas lõunanaabrite riigipea Komorowskile.

Leedu välisminister Audronius Ažubalis kirjutas aga Poola välisministrile Radoslaw Sikorskile: «Need vaprad sõdurid surid kaitstes vabaduse ja solidaarsuse ideaali. Nad loovutasid oma elud ja me jääme mäletama, et nad maksid määratu hinna meie vabaduse ja julgeoleku eest.» Ažubalis saatis läbi naabermaa kolleegi leedu rahva poolt kaastundeavaldused ka tapetud sõdurite pereliikmetele.

Leedu kaitseminister Rasa Juknevičienė aga helistas oma Poola ametivennale Tomasz Siemoniakile. «Mind siiralt kurvastab see tragöödia, mis rabas teie sõjaväelaste peresid ja sugulasi,» vahendas Juknevičienė sõnu kolleegile uudistevõrk ELTA. «See on suur kaotus riigile, kes ohverdas nende elusid, kes võitlevad rahu ja afgaani rahva helgema tuleviku eest. Ma olen teiega kogu oma südamest.»

Eile Kagu-Afganistanis Ghazni provintsis Rawza piirkonnas Poola sõjaväe konvoid tabanud Talibani mässuliste pomm nõudis viie sõduri elu. See on üks ohvriterohkemaid plahvatusi, mis NATO üksusi Afganistanis kogu selle rohkem kui kümme aastat kestnud sõja vältel on tabanud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles