Vajadus reivida ja vaba olla

Kärt Kelder
, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Thbilisi techno-klubi Bassiani.
Thbilisi techno-klubi Bassiani. Foto: Erakogu

Sel reedel esinevad Tallinna ööklubis Hall ­Thbilisi tuntuima peopaiga Bassiani residendid. Kuigi DJde tulek Tallinna oli juba ette teada, saabuvad nad märgilisel ajal, mil ka meie kultuur seisab osaliselt silmitsi diskrimineerimisega: järgmisel aastal tahetakse kehtestada alkoholimüügi piirang meelelahutusasutustes, mis võib viia nii mitmegi peopaiga hingevaakumiseni; vanem põlvkond leiab, et LGBT-noorte vastu tuleb «eeskujulikult» «pereväärtusi» kaitstes protestida; ning kõige värskem näide on Eesti Kaasaegse Kunstimuuseumi (EKKM) rendilepingu ootamatu lõpetamine.

Bassiani on hea näide ja meeldetuletus, et vabadus ei ole iseenesestmõistetav, vaid selle eest tuleb seista. Kuigi Thbilisi peopaiga olemasoluga on iga tantsumuusika austaja kursis olnud, sattus Bassiani eelmise aasta mais ülemaailmse tähelepanu keskmesse protestireivi tõttu. Gruusia parlamendihoone ette kogunenud rahvahulk kandis loosungit «We dance together. We fight together» («Me tantsime koos. Me võitleme koos»). Avaldati meelt sama päeva hommikul toimunud reidide vastu Bassianis ja ööklubis Café Gallery. Grusiinide aktsiooni toetasid seejuures tuntud DJd ja klubid üle maailma, k.a Eestis.

Toonase siseministri ning praeguse peaministri Giorgi Gahharia sõnul oli reidi eesmärk välja juurida narkotegevust. Tantsijate silmis oli see aga järjekordne valitsuse püüe suruda maha klubi, mis pakub varjupaika nii tavalisest erinevatele isiksustele kui ka queer-kogukonnale.

On märkimisväärne, et riigis, kus osa territooriumi on siiani Nõukogude Liidu lagunemise järel jäänud Venemaa valdusesse, ühiskond on konservatiivsema suunitlusega ning vabameelsematel tuleb rinda pista nii õigeusu kiriku kui rahvuslastega, suudab selline klubi üldse eksisteerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles