Haigekassa hakkab uuest aastast hüvitama ligi 20 uut ravimit

Copy
Ravimid.
Ravimid. Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Alates 1. jaanuarist hakkab haigekassa hüvitama 14 uut haiglaravimit ja 5 uut soodusravimit. 

Uuest aastast hakkab kehtima uus tervishoiuteenuste loetelu, kuhu lisatakse 14 uut haiglaravimit, millest enamik on kasvajate ravimid. Haigekassa hakkab hüvitama ravimeid, mis on mõeldud rinnakasvaja, pea- ja kaelakasvaja, pankrease kasvaja ning hematoloogiliste kasvajate (erinevate lümfoomide ja leukeemia) raviks.

Samuti täieneb loetelu  kolme uue kopsukasvaja ravimiga (pembrolizumab+pemetrekseed, atezolisumab, durvalumab), mida vajavad hinnanguliselt 120 patsienti aastas.

Lisaks hakkab haigekassa rahastama kauaoodatud ravimit eculizumabi ehk Solirist. Ravimit hüvitatakse kõigile atüüpilise hemolüütilis-ureemilise sündroomiga patsientidele. Tegemist on kalli ravimiga – ühe patsiendi aastane ravi maksab sadu tuhandeid eurosid.

«Solirise rahastamiseks pidasime pikki ja keerulisi hinnaläbirääkimisi ravimi kõrge maksumuse tõttu. Haigekassal õnnestus ravimitootjaga saavutada kokkulepe, mis tõi ravimi maksumuse meie ühisele ravikindlustusele vastuvõetavale tasemele, et riik seda rahastada jõuaks ja raviraha jätkuks ka teistele patsientidele,» sõnas haigekassa ravimiekspert Keili Kõlves.

Uutele haiglaravimitele kulub järgmise aasta ravikindlustuse eelarvest ligikaudu 4,4 miljonit euro aastas.

Igas kvartalis täiendab haigekassa ka soodusravimite loetelu. 2020. aasta alguses lisatakse loetellu uusi ravimeid, mis on mõeldud kodade virvendusarütmia, raske seenhaiguse ja kopsuarteri hüpertensiooni raviks.

Sealhulgas hakkab haigekassa 100-protsendilise soodusmääraga hüvitama bioloogilist ravimit etanertsept, mis on mõeldud reumatoidartriidi ja psoriaasi raviks.

«Ravimit vajavad 370 patsienti ja sellele kulub haigekassal 1,1 miljonit eurot aastas. Tänu selle ravimi hüvitamisele peaksid reuma- ja psoriaasipatsientide bioloogilise ravi järjekorrad lähiajal kaduma,» selgitas Kõlves.

Soodusravimite loetellu lisatakse ka odavamaid või sama hinnaga ravimpreparaate, tänu millele laienevad apteekides patsientide valikuvõimalused.

Haigekassa ravimispetsialist Alice Kivistiku sõnul saavutatakse tänu 2020. aasta algusest kehtima hakkavatele uutele piirhindadele ravikindlustuse eelarves ligikaudu 900 000-eurone sääst, mille haigekassa investeerib uutesse ravivõimalustesse. «Alates 1. jaanuarist 2020 laieneb geneeriliste ravimite valik näiteks astma, stenokardia, küüne seenhaiguse, gastroösofageaalse reflukshaiguse ja kõrgvererõhktõve ravis,» ütles Kivistik.

Soodusravimite loetelu täiendamiseks uute ravimitega võtab haigekassa alates 2020. aasta jaanuarist uusi kohustusi 1,17 miljoni euro ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles