Embrich tõestas, et teda on vara maha kanda

Ville Arike
, reporter
Copy
Irina Embrich (vasakul) rünnakul poolfinaalmatšis Alexandra Louis Marie vastu.
Irina Embrich (vasakul) rünnakul poolfinaalmatšis Alexandra Louis Marie vastu. Foto: FIE/Augusto Bizzi

Irina Embrich võib käia 40. eluaastat ja asuda maailma edetabelis 52. kohal, kuid need on kõigest arvud passis ja tabelis. Eesti viimase paarikümne aasta teenekaim naisvehkleja tõestas Budapesti GP-l võidetud kolmanda kohaga, et teda on vara maha kanda.

Viimati oli Embrich MK- või GP-etapi pjedestaalil seisnud kolm aastat tagasi ning seejuures avaldas tema eilne teekond poolfinaali piisavalt muljet. Laupäevasel eelvõistlusel võitis ta samamoodi kui Erika Kirpu alagrupis kõik matšid ning see viis mõlemad naised otse põhitabelisse, 64 parema sekka. Seal alistas Embrich hakatuseks šveitslanna Manon Emmeneggeri hõlpsalt 15:6, kuid kolm järgmist vastast olid üks kõvem kui teine.

Teises ringis sai Embrich 15:10 jagu maailma edetabelis 12. kohal asuvast ameeriklannast Kelley Hurleyst. 16 parema seas astus talle vastu Ungari pealinnas mullu suvel maailmameistriks kroonitud Brasiilia esindaja Nathalie Moellhausen – matš 15:13 Embrichile! Veerandfinaal maailma kolmanda mõõga, lõunakorealanna Injeong Choiga läks otsustavale torkele, ning selle tegi meie vehkleja. Eestlanna jõudis kolmandat võistlust järjest pjedestaalile: Barcelonas oli Katrina Lehis tulnud esimeseks, Dohas Erika Kirpu kolmandaks.

«Täna oli Ira kindlasti väga heas ja teravas vormis. Tal on olnud palju ebaõnne, kolmel eelmisel võistlusel – Kuubas, Kataris ja Barcelonas – langes ta välja võitluses otsustavale torkele. Nüüd tõestas Ira, et tema klass pole kuhugi kadunud. 2017. aasta läks paljuski vigastuse nahka, ta tuli tagasi ja on oma vehkluse uuesti üles leidnud,» kommenteeris Embrichi juhendav Eesti koondise peatreener Kaido Kaaberma.

Poolfinaal prantslanna Alexandra Louis Mariega kujunes aga ühepoolseks, Embrich kaotas 8:15 «Kahju, Ira ei leidnud ses matšis kuidagi oma torkeid, vastane oli ebamugav,» nentis Kaaberma. Finaalis alistas Louis Marie korealanna Sera Songi 15:13. Koos Embrichiga pälvis kolmanda koha prantslanna Helene Ngom.

Erika Kirpu alustas 11:9 võiduga ameeriklanna Katharine Holmesi üle ja juhtis seejärel nimeka venelanna Violetta Kolobova vastu 12:8, ent kaotas 12:15. Katrina Lehis jäi avaringis 13:15 alla korealannale Hyein Leele. Julia Beljajeva ega Nelli Differt 64 parema hulka ei jõudnud.

Meestest murdis end taas põhiturniirile Sten Priinits, kuid seal tuli esimeses ringis tunnistada soomlase Niko Vuorineni 15:13 paremust.

Taškendis jääb MK-etapp ära

Mis saab epeevehklemise tippvõistlustest edasi, ei tea koroonaviirusest räsitud maailmas praegu keegi. Selge on vaid niipalju, et kahe nädala pärast pole Taškendis sisuliselt võimalik naiste MK-etappi korraldada.

«Usbekistan nõuab, et riiki sisenenuna peaksid sportlased esmalt olema kaks nädalat karantiinis. Lisaks ei lubataks teatud riikide kodanikke üldse riiki,» vahendas Budapestis kuuldut Eesti naiste koondise peatreener Kaido Kaaberma.

«Ühe jutu kohaselt püütakse see võistlus uuesti siin Budapestis korraldada, samas tuleks esmalt vist saada Ungari valitsuselt luba. Asjad muutuvad ju iga tunniga. Itaallased ütlesid, et kui võistlus ka toimuks, siis nemad tagasi ei tuleks – nende riik pandi ju suuresti kinni.»

Kui viimane MK-etapp jääb ära, tähendaks see Eesti naiskonna kvalifitseerumist olümpiale – muidugi juhul, kui see Tokyos plaanitud suurvõistlus üldse toimub.

Eesti edetabel

Edetabel, mille põhjal selguvad kolm Tokyosse minejat, kui olümpiapääse saadakse

Erika Kirpu 315

Katrina Lehis 288

Julia Beljajeva 191

Irina Embrich 186

Kristina Kuusk 133

Nelli Differt 123

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles