Ideaalne vaheldus igavale karantiinile - tapeedivahetus on lihtsaim ja soodsaim viis kodule uus nägu anda

OÜ Kiilto Eesti
Copy
Foto: Kiilto Eesti OÜ

Kui põhjalikku remonti pole tahtmist ette võtta ja finantsvahendeid selleks napib, ent samas tahaks kodu ilusamaks muuta, tasub mõelda tapeedivahetamisele. Uus kaunis tapeet muudab mulje värskeks ja puhtaks ning paneb kodusolemist nautima. Ja mis on eriti hea uudis – tegemist on lihtsa, kiire ja soodsa hinnaga tööga, mis on kõigile jõukohane! 

Millest alustada? Kui olete mööbli seina äärest toa keskele kokku lükanud, tuleks hakata pihta vana tapeedi ja selle jääkide eemaldamisest seintelt. Üks variant on spetsiaalne tapeedieemaldusvahend, kuid selle kasutamiseks oleks hea teada, mida on vana tapeedi liimimiseks kasutatud. Kiilto Tapeedieemaldusvahend eemaldab hästi tselluloos- või tärklisekliistriga kinnitatud paber- või fliistapeedi, mis pärast vahendi rulliga seinale kandmist võimaldab tapeedi hõlpsalt paanihaaval alla tõmmata. Kui aga vana tapeediliim on suure PVA-sisaldusega, tuleb appi võtta pahtlilabidas.

Kui teie toa seinad on seni olnud tapeedivabad, aga nüüd soovite seina ikkagi kaunist mustrit, siis tapeetimiseks sobivate pindade hulk on väga lai alates tasandatud tellis-, plokk- ja betoonelementseintest kuni ehitusplaatideni nagu kips- või puitlaastplaadid.

Kõigepealt seinad siledaks

Tapeet toob paraku esile kõik aluspinna konarused, seega tuleks enne uue materjali seinaliimimist vaadata üle seina olukord. Pahtli kandmine seinale pahtlilabidaga ja kuivanud pahtli lihvimine liivapaberiga ei ole keeruline, kuid nõuab aega (pahtli kuivamine) ja tekitab omajagu tolmu (pahtli lihvimine). Seega mida korrektsemalt sein siledaks pahteldada, seda vähem hiljem lihvimistolmu tekib.

Kui seinas on vaid väikesed täkked, piisab tõenäoliselt väiksemast viimistluspahtli tuubist. Suuremate pragude-aukude täitmiseks valige tugevam ja liimisem pahtel, mis hiljem tuleks viimistluspahtliga üle käia. Kiiltol on pakkuda erinevateks töödeks sobivaid pahtleid. Mugavam valik on valmispahtel, kuid suuremamahulisema töö tegemiseks on kauplustes pakkuda ka pulberpahtlit, mida tuleb ise kohapeal veega segada. Täpsemalt saab Kiilto pahtlivalikuga tutvuda SIIT.

Kui pind on teie meelest piisavalt sile ja ilusti lihvitud, järgneb kruntimine. Kruntvärv on vajalik selleks, et poorne pahtel ei imaks endasse liiga palju tapeediliimi ning tänu sellele on ka järgmisel korral lihtsam tapeeti eemaldada. Kui pinnad on täiesti kuivanud, ongi aeg töö lõbusama osa juurde asuda.

Sein on tapeedipanekuks valmis!

Kindlasti veenduge tapeeti ostes, et kõigi rullide partiinumber oleks sama, sest partiide vahel võib esineda väikseid värvierinevusi. Kui toale sobiv tapeet leitud, tasuks kohe valida ka õige tapeediliim. Selleks tuleb lugeda tapeedirullile lisatud sildilt tootja soovitusi. Kiilto valikust sobib pabertapeetidele Master Light tapeedikliister, fliistapeetidele Master Flis ja looduslikele katetele ning ülevärvitavatele tapeetidele Master Pro. Valikus on ka pulbriline tapeediliim, mille saab ise valmis segada ja mis sobib kergete pabertapeetide kinnitamiseks.

Erinevast materjalist ja erinevate tootjate tapeedid pannakse seina veidi erinevalt – ka siin tuleb järgida tootja soovitusi selles osas, kas liim tuleks kanda seinale või tapeedi tagaküljele.

Esimese paani sirgelt paiknemise kindlustamiseks võiks enne liimima asumist seinale loodi abil püstloodis joone joonida. Siiski on oluline kontrollida paanide loodisolekut iga nurga järel. Mustriga tapeedi korral võib muster kokku sobida sirgelt või sammuga: sirgelt kokkusobiva mustri korral kordub muster rullis võrdsete vahedega, sammuga kokkusobiva mustri korral muutub muster üle paani. Samuti ei tasu mustrilise tapeedi puhul enne tapeedi seinakleepimist kogu materjali paanidesse valmis lõigata, sest olukord võib muutuda – piisab vaid mõne millimeetrisest defektist, kui muster enam kokku ei lähe.

Kui asetate paani seinale, vajutage tapeet paika ja siluge tapeedisiluri või harjaga kindlalt aluspinna külge kinni, liikudes keskelt servadesse. Pühkige kohe ära liigne kliister või liim, mis äärte alt välja pressitakse ning kõik liimiplekid, sest hiljem ei pruugi plekke enam tapeedilt maha saada. Seejärel lõigake paani ülemine ja alumine serv vahetult paani paigaldamise järel universaalnoaga parajaks.

Kui tapeet on pandud, liimiplekid puhastatud ja tuba koristatud, tuleb anda liimile aega kuivamiseks. Seejärel paigutage mööbel tagasi ning nautige oma töö vilju!

Vaata toodete ja tapeetimisjuhise kohta lisainfot: www.kiilto.ee

Küsimuste korral on Kiilto tiim teie käsutuses.

Copy
Tagasi üles