Apollo Kino liitus heategevuskampaaniaga, millega toetatakse perevägivalla lapsohvreid

Copy
Foto: Apollo Kino erakogu

Rasketest aegadest olenemata paneb Apollo Kino õla alla Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefondi heategevuskampaaniale, mille kaudu saavad abi ühiskonna kõige nõrgemad – lapsed, kes on perevägivalla ohvrid. Apollo Kino Baltikumi turundusjuht Anett Kutti märgib, et kuna  Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsioon on praeguses eriolukorras kutsunud üles tähelepanu pöörama koduvägivalla võimalikele ohvritele ja nende turvalisuse tagamisele, soovib Apollo Kino omalt poolt samuti sellele tundlikule teemale kriisi ajal tähelepanu pöörata.

Paraku on koduvägivalla haavatavaim pool lapsed, kes ennast ise kaitsta ei oska. Lapsele mõjub vägivalla pealtnägemine rängalt. See jätab haava sügavale hinge ning võib jäädagi lapse elu mõjutama. On leitud, et lapsed, kes on koduvägivalda näinud või ise kurja kätt tundnud, võivad langeda depressiooni, hakata tarvitama erinevaid meelemürke ega tule edukalt oma eluga toime, kuna nende enesekindlus on saanud kannatada.

Foto: Apollo Kino erakogu.

Sageli võetakse aga last, kes koduseinte vahel kurjust näinud, pelgalt kui pealtnägijat, mitte ohvrit. Ent lastele tuleb anda võimalus rääkida, mida nad tunnevad ja tajuvad, sest vaid siis on võimalik last abistama asuda. Neid lapsi, kes säärast abi vajavad, on palju. 2015. aasta kriminaalstatistika järgi toimus lapse juuresolekul 37% kõikidest registreeritud lähisuhtevägivalla juhtumitest.

Vaatamata probleemi tõsidusele ja ulatusele puudub Eestis lähisuhtevägivalla lapsohvrite abistamise ja varajase märkamise süsteem. Seega on SA Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastefond alates 2016. aastast toetanud perevägivalla lastest ohvritele hädavajalikku psühholoogilist nõustamist. Lastefondi juhatuse liige Siiri Ottender-Paasma kinnitab, et riik ei paku tõepoolest psühholoogilist tuge ega nõustamist nendele lastele, kes on perevägivalda pealt näinud ja pidanud sellega tihti aastaid koos elama. Ta märgib, et riiklik abi on võimalik vaid juhul, kui lapse suhtes on toime pandud kriminaalkuritegu. „Samas on perevägivalda pealt näinud lapsed tihti psühholoogiliselt äärmiselt keerulises olukorras ning vajavad hädasti abi. Ka naiste nõustamine on varjupaikade sõnul alarahastatud. Kuid spetsilistide sõnul on väga oluline selliste juhtumite puhul abi anda paralleelselt nii emale kui ka lapsele,“ märgib Ottender-Paasma. See on ka põhjus, miks on Lastefond selle teema tõstatanud ja sellega aktiivselt  tegeleb.

Foto: Apollo Kino erakogu.

Viimase nelja aasta jooksul on fond aidanud katta laste psühholoogilise nõustamise kulud 75 000 euro ulatuses. Sel aastal on plaan selle rahastamisel abiks olla enam kui 30 000 euroga, ent reaalne abivajadus võib olla isegi suurem. Kriis on pingete kasvulava. Ottender-Paasma märgib, et „küllap on olukord, kus inimesed peavad palju aega üksteise kõrval isolatsioonis veetma, keeruline ja pingeid tekitav. Lisaks on teada tuntud tõde, et ka majanduslikud probleemid tekitavad peredes pingeid.“

Lastefond on seetõttu eriti tänulik ettevõtetele ja  eraisikutele, kes on valmis toetama laste psühholoogilist nõustamist. „Tihti kipub olema nii, et psühholoogilise abi toetamise vajalikkusest saadakse küll aru, kuid annetuste kogumine läheb siiski üsna visalt. Põhjus peitub selles, et need teemad on delikaatsed ja nende laste ja perede lugusid on äärmiselt keeruline avalikusega jagada,“ tõdeb naine lisades, et õnneks leidub igal aastal siiski neid inimesi ja organisatsioone ning ettevõtteid, kes teema tõsidusest aru saavad ja oma tuge pakuvad. Üks neist on Apollo Kino.

Apollo Kino soovib antud heategevuskampaaniaga laste turvatunnet suurendada ning kutsub kõiki üles selles kaasa lööma. Turundusjuht Anett Kutti selgitab, et kinosõbrad saavad annetada läbi Apollo Kino kinkepiletite ostmise, sest iga müüdud 9 € kinkepiletite komplekti pealt annetab Apollo Kino 1 € konkreetsele toetusprojektile. Kinkepiletid kehtivad 9 kuud, mistõttu ei pea muretsema, et need kasutamata jäävad. „Ühel päeval on kriis möödas ja võime kindlustundega öelda, et Eesti suurim kinokett avab taas oma uksed, et rõõmustada kõiki filmisõpru tasemel kinoelamusega. Hetkel on aga kõikidel kinosõpradel võimalik kampaania raames teha üks heategu ja kingitus iseendale või oma lähedasele ning ette osta väga soodsa hinnaga kinkepiletid, mida kinode taasavamisel meelepärase kinoseansi vastu vahetada.“

Tutvu kampaaniaga SIIN

Copy
Tagasi üles