Loobudes tubakast, võid säästa üle 1000 euro aastas

Copy
Foto: Nicorex

Lisaks terviseriskidele, on suitsetamine koormav rahakotile. Inimene, kes tahab loobuda tubakast ja asendab tavasigareti e-sigaretiga, võib aastas kokku hoida Eesti keskmise kuupalga.  

Erinevaid lugusid ja kogemusi on palju, kuid näiteks 22-aastane baarmen ja tehnik Marko oli suitsetanud kuus aastat enne, kui läks tubakast loobumise eesmärgil e-sigaretile üle. Noorelt suitsetamist alustades tõmbas ta 10 suitsu päevas, kuid viimase aastaga oli tema sõltuvus läinud juba nii hulluks, et 2 pakki päevas oli saanud normiks. Tavasigarettide e-sigaretiga asendamisega on ta täna vähemalt 2000 euro võrra rikkam.

Suitsetamisest loobumise üks viis on minna ajutiselt üle tubakavabale alternatiivile, milleks on e-sigaret, mis nõuab seadet ja vedelikke. Keskmine tubakapaki hind on 4,30 eurot. 80 ml e-vedelikku maksab aga keskmiselt 75 eurot. Kuigi esmapilgul tundub eelarve e-sigareti kahjuks, siis kalkulatsioonist selgub, et suitsetamisest loobumisega võib pakk tubakat tõmbava inimese jaoks tekkida oluline rahaline kokkuhoid, rääkimata võimalusest tubakast loobuda.

90% täpsusega arvutab välja aastase kokkuhoiu, hakates tavasigareti asemel kasutama e-sigaretti, E-sigareti tasuvuse kalkulaator.

Parimad e-sigareti stardikomplektid (aku, aurusti ja küttekeha) algavad 70 eurost. E-vedelik, mida kulub sõltuvalt varasemale tavasigareti tarbimise määrale keskmiselt kaheksa pudelit (80 ml) kuus, maksab ligi 75 eurot. Kui suitsetatakse vähem, on vedeliku kulu ka sedavõrd väiksem. E-sigaretikomplekt ja e-vedelik läheb keskmise tarbimise järgi maksma ligi 140 eurot ja suitsetamine pakk päevas 133,3 eurot (4,30*31). Esimene kuu veipimist ei erine väga rahaliselt sigareti suitsetamisest, aga järsk üüratu kokkuhoid algab juba teisest kuust.

Pärast esimest kuud hakkab inimene säästma iga suitsetamata jäänud sigareti pealt ning kuus võib arvestada vähemalt 50 eurost kokkuhoidu.

Peale selle, et suitsetamine on kallis rahakotile, on see ka kulukas tervisele. E-sigaret on vähemalt 95% vähem kahjulik kui tavasigaret, sest ei sisalda kõige kahjulikumaid aineid – tõrva ja kantserogeene. Tubakasuitsu asendamine e-sigaretiga on kindlasti väga hea algus, kuid sellest ei piisa. Tubakast loobumiseks on tarvis plaani. Nikotiinikogust e-sigaretis tuleb järk-järgult vähendada ning plaanipäraselt tuleks lõpuks loobuda ka elektroonilisest sigaretist. Nii ei ole vaja sõltuvuse peale endal sentigi kulutada. Loomulikult on kõige tervise aspektist kõik parem nikotiini tarbimine üldse lõpetada.

Lisaks rahalisele võidule on nüüdseks ka Marko tervis suuresti taastunud. „Energia puudujääk, hommikune köha ja teised ebameeldivad probleemid, mis tubakast tingitud, on nüüd juba minevik,“ ütles ta.

Suitsetamisest ise loobuda on äärmiselt raske, seepärast on soovitatav otsida selleks abi suitsetamisest loobumise kabinettides. „Kui te tänasel päeval ei suitseta, ärge kindlasti alustage. Kui suitsetate, loobuge. Kui tavapäraste vahenditega loobumine pole toonud tulemust, tasub kindlasti mõelda alternatiividele. E-sigarettide kohta oskavad väga täpset infot anda e-sigareti kaupluste konsultandid, kes ei ole pelgalt klienditeenindajad, vaid välja koolitatud spetsialistid,“ rääkis Nicorex Baltic OÜ tegevjuht Diane Sirelpuu.

Copy
Tagasi üles