Kohalik vaade USA protestid juhatavad teed viimse kohtumõistmiseni riigi ajaloo üle (9)

Ott Tammik
, väliseesti ajakirjanik, Washington
Copy
Läinud nädalavahetusel muutus USA protestides meeleolu ning kokkupõrgete asemel valitses tänavatel üksmeel, kui paljud inimesed tulid marssidele kogu perega. Kolmeaastase Mikaela, kes lööb pildil patsu 29-aastase Washingtoni elaniku Georgiga, tõi ema pealinna meeleavaldustele Tennessee osariigist, sest tahtis, et laps mõistaks paremini kodumaal valitsevat olukorda. 
Läinud nädalavahetusel muutus USA protestides meeleolu ning kokkupõrgete asemel valitses tänavatel üksmeel, kui paljud inimesed tulid marssidele kogu perega. Kolmeaastase Mikaela, kes lööb pildil patsu 29-aastase Washingtoni elaniku Georgiga, tõi ema pealinna meeleavaldustele Tennessee osariigist, sest tahtis, et laps mõistaks paremini kodumaal valitsevat olukorda. Foto: ROBERTO SCHMIDT/AFP/Scanpix

Öelda, et viimased paar nädalat on olnud Ameerika Ühendriikides uskumatud, on tagasihoidlik hinnang: kogu riiki hõlmanud koduaresti ja inimtühja Times Square’i asemel näeme nüüd järsku ülerahvastatud tänavaid ja plahvatusohtlikke rahutusi, millesarnaseid pole toimunud aastakümneid.

Kõik algas 25. mail. Järjekordne mustanahaline ameeriklane suri vahistamise käigus. Rohkem kui kaheksa minuti jooksul surus politseinik oma põlve Minneapolise elaniku George Floydi kaelale, kuni ta kaotas teadvuse. 46-aastase Floydi viimased sõnad olid «emme» ja «ma ei saa hingata».

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles