Köögiviljad päästetud, marjade jaoks juba hilja (13)

Meinhard Pulk
, reporter
Copy
Reformierakonna ettepanek pikendada siin viibiva välistööjõu töölube aasta lõpuni ei leidnud eile riigikogu toetust ja eelnõu hääletati menetlusest välja. Valitsus oli vaid mõni tund varem vastu võtnud põllumajanduse päästepaketi. Pildil Reformierakonna fraktsiooni liikmed Kaja Kallas ja Jürgen Ligi.
Reformierakonna ettepanek pikendada siin viibiva välistööjõu töölube aasta lõpuni ei leidnud eile riigikogu toetust ja eelnõu hääletati menetlusest välja. Valitsus oli vaid mõni tund varem vastu võtnud põllumajanduse päästepaketi. Pildil Reformierakonna fraktsiooni liikmed Kaja Kallas ja Jürgen Ligi. Foto: Sander Ilvest

Valitsuses eile hommikul kokku lepitud põllumajanduse päästepakett tekitab põllumeestes vastakaid tundeid. Kuigi selle vajalikkust tunnistatakse, tuli see maasikakasvatajate jaoks lootusetult hilja. Samuti ei mõisteta kavandatavat kuue kuu töötamise reeglit, mille üle oli eriti uhke rahandusminister Martin Helme (EKRE).

Valitsuse otsuse järgi lastakse piirid valla määral, mida võiks peaaegu võrrelda koroonaeelse ajaga. Ainsaks erandiks on riigid, kus viirus pole veel laastamistööd lõpetanud (nakatumiskordaja on üle 16); sellisest riigist saabuvad inimesed peaksid Eestis esmalt olema kaks nädalat karantiinis. Selliste maade hulgas on ka põllumajanduse renditööjõu peamine lähteriik Ukraina.

Põllumajandus-kaubanduskoja juhatuse liikme Vahur Tõnissoo hinnangul karantiininõue põllumehi ei häiri. «Kõige tõsisem tähtaeg on ju 31. juuli. Nüüd saavad võõrtöölised jälle sisse tulla, olla kaks nädalat karantiinis – loodame, et jäävad terveks – ning siis augustis tööle hakata. Need, kelle tööluba pikendati 31. juulini, peavad kõik koju minema. Toimub vahetus. Kõik on praegu väga hästi.»

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles