Aimar Altosaar: Šveits või pimeriik (55)

Aimar Altosaar
, toimetaja
Copy
Aimar Altosaar
Aimar Altosaar Foto: Eero Vabamägi

EKRE on võtnud suuna Šveitsile, kuid selle riigi ülesehituse või elukorralduse kopeerimise asemel peaksime olema päriselt, mitte üksnes deklaratiivselt kristliku kultuuuri osa, kirjutab Aimar Altosaar.

EKRE vastne esimees Martin Helme ütles Postimehele: «Šveits on isikliku vastutuse, isikliku püüdlemise ja vabaduse väga selge näide Euroopas. Töökas ja moraalne. Kui me mõtleme selle peale, et missugused variandid meil on väikeriigina, siis me peaksime olema väga enesekindlad, nii nagu šveitslased on (neil on küll teine ajalugu). Aga see enesekindlus, et meie viisi tehes saab ka kasulikult asjad aetud. Seda ma tahaksingi meile süstida.»

Kuldaväärt sõnad, kuigi seda väikeriigi enesekindlust võime õppida lähemaltki, meiega palju sarnasematest Põhja-Euroopa riikidest. Mida konkreetset võiks 700-aastaselt mägisest riigist üle võtta – kas föderatiivset ülesehitust, diskreetset pangandust, osalist otsedemokraatiat või midagi muud –, seda saame ehk peatselt teada. Šveits ei ole ju ka üleöö rikkaks saanud, vaid jõudnud majandusliku õitsengu ja kõrge elukvaliteedini suurte pingutuste tulemusena, milles on oma märkimisväärne osa olnud ka võõrtööjõu ulatuslikul kasutamisel. Šveitslaste eeskujulik demokraatlik valitsussüsteem on aastasadade jooksul välja kasvanud oma traditsioonidest ja konkreetseid vajadusi samm-sammult lahendades.

Kommentaarid (55)
Copy
Tagasi üles