Põllumajandusamet: kitsendused jäid kontrollimata

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa I asulakoht 2011. aasta novembri keskel.
Villa I asulakoht 2011. aasta novembri keskel. Foto: Tõnis Taavet

Põllumajandusamet tegi haruldasel kiviaja asulakohal pinnasetöid seetõttu, et kiireloomulist tööd teostades jäid muinsuskaitsealased kitsendused kontrollimata.

Põllumajandusamet tegi aastal pinnasetöid Võrumaal Võhandu jõe ääres, kus asub kolm kiviaja asulakohta.

«2010. aasta augustis tõusis veetase Võhandu jõel, mille tulemusena tekkis lõigul Vagula järvest Kirumpää külani ja sealt allavoolu reaalne üleujutuse oht,» meenutas põllumajandusameti maaparanduse osakonna juhataja kt Tiiu Valdmaa toimunut.

«Veetase lähenes kõrgusele, kus ohustatud olid nii põldudel olev saak kui ka Võru linnas madalamatele aladele ehitatud elumajad ja tootmishooned,» sõnas ta. «Veetaseme tõusu põhjuste uurimisel tuvastasime Väiso oja suudmealal Võhandu jõe paremal kaldal vette langenud puudest ja nende taha kogunenud prahist tingitud ummistuse, mis oli vajalik koheselt kõrvaldada.»

Ta lisas, et kuna murdunud puude eemaldamist jõest takistas selle kaldale 1930. aastal süvendamise käigus paigaldatud sette vall, siis tasandati seda antud tööpiirkonna alal ummistusele juurdepääsu tagamiseks. Valdmaa kinnitas, et mingeid muid pinnasetöid antud piirkonnas ei tehtud.

«Tulenevalt vajadusest koheselt reageerida ohuolukorrale ning likvideerida tekkinud ummistus, jäid antud juhul muinsuskaitsealaste kitsenduste olemasolu tööpiirkonnas kahjuks kontrollimata,» nentis Valdmaa. «Vältimaks edaspidi taoliste olukordade teket, on põllumajandusamet teavitanud kõiki oma maakondlikke keskusi, et analoogsete juhtumite korral kontrollitaks kindlasti eelnevalt ka muinsuskaitsealaste kitsenduste olemasolu ning tehtaks igakülgset koostööd muinsuskaitseametiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles