Maaelu ja taludega saab aastaringselt tutvuda ka pärast Avatud Talude päeva

Copy
Wile Farmis Järvamaal saab külastada alpakafarmi, tutvuda villa  ja villatoodetega ning alpakavillatooteid ka kaasa osta.
Wile Farmis Järvamaal saab külastada alpakafarmi, tutvuda villa ja villatoodetega ning alpakavillatooteid ka kaasa osta. Foto: Eestimaa talupidajate keskliit

Avatud Talude päev on üks äraütlemata tore ettevõtmine, mis on andnud juba kuus aastat järjest tublidele maaelu viljelejatele võimaluse tutvustada oma taludes ja farmides toimuvat. Linlased on see kutsunud ühel nädalavahetusel maale eheda eluga tutvuma, loomi vaatama, paitama ning puhtaid maitseelamusi saama. Kõik need aastad on näidanud, et huvi maaelu vastu ei näikse vaibuvat. Ent vähesed teavad, et üle 30 talu üle terve Eestimaa ootavad külalisi aastaringselt – need on agroturismitalud.

Päris paljudel keskealistel ja vanematel inimestel on mälestustes veel ühised sügisesed kartulikorjamised ja kevadised kivikorjed põldudelt, millele järgnes mõnus olemine lõkke ääres või suurem külasimman preemiaks tehtud töö eest. See on nostalgia, mida naljalt tänapäeval kogeda ei saa. Liialdusega pole öeldud seegi, et suur osa lapsi pole päris taluloomi lähedalt näinudki. Tõsi ta on, et paratamatu kiire elutempo ja linnastumine neelab endasse rohkem kui poole siinsetest inimestest. Ainuüksi pealinnas hakkab elanike arv lähenema poolele miljonile ning üsna moekas on puhkuste perioodil osta tuusik palmi alla. Ent tänavune aasta tõotab koroonaviiruse põhjustatud piirangute tõttu tulla teistsugune ning mis oleks, kui sõidaks sel aastal maale?

Agroturism – mis see õigupoolest on?

Agroturim on Eestis kasvava trendiga turismisuund, mis pakub uusi teadmisi ja kogemusi nii sellega tegelevate talunikele kui külastajatele. Maailmas tuntakse seda juba pikki aastaid ning päris algusajaks loetakse 19. sajandit. Eestis hakati sellega tegelema juba 90ndate aastate keskpaigas, kuid juba mõned aastad pärast seda hakkasid need kaks suunda - põllumajandus ja turism – teineteisest eralduma ning aina enam keskenduti viimase arendamisele. See on viinud olukorrani, kus elu maal on muutunud paljude jaoks võõraks ja kaugeks ning pannud küsima: kas Eesti ongi üks suur Harjumaa või eksisteerib elu muljalgi?

Elu maal on tõesti võimalik ning maainimesed nutikad ja visad. Need on inimesed, kes armastavad seda, mida nad teevad ning hoiavad elus traditsioone nii toiduvalmistamise kui ka looma-, linnu-, ja aia- ning viljasaaduste kasvatamises.

Et mitte lasta jätkuda linna- ja maaelu polariseerumisel alustas Eestimaa Talupidajate Keskliit koostöös Maaeluministeeriumiga koordineeritud agroturismi edendamisega paar aastat tagasi, mil kutsus kõiki ettevõtlikke ja hakkajaid talupidajaid algatusega liituma. Tänaseks on projektiga ühinenud rohkem kui 30 talu, kes ühel või teisel moel rikastavad toidu- ja turismisektorit. Külastajatele pakub säärane võimalus kogeda ehedat maaelu. See tähendab, et katsuda on võimalik loomi, kaasa on võimalik lüüa erinevates talutöödes ning maitsta kohapeal valminud produkte. See on elav ning igakülgselt rikastav õppeprogramm, mida ei suuda edasi anda õpikud, nutiseadmed ega televisioon.

Viljandimaa juust valmib Pajumäe talus ning agroturistil on võimalik juustutegu oma silmaga näha.
Viljandimaa juust valmib Pajumäe talus ning agroturistil on võimalik juustutegu oma silmaga näha. Foto: Eestimaa talupidajate keskliit

Kuidas olla agroturist?

Selleks, et maaelu avastada tasub külastada veebilehte agroturism.ee, kuhu Eestimaa Talupidajate Keskliit on kokku koondanud info talunikest, kes on valmis aastaringselt külalisi vastu võtma. Nimekiri on pikk ja katab pea terve Eestimaa Võrumaa nurgast Saaremaani.

Laia haardega on ka talunike tegevusalad(mesindusest mahetaludeni või kalandusest teraapiataludeni), mis näitab selgelt, kui rikas on tegelikult kohalik elu. Avastamisrõõmu pakuvad talud, kus näeb, kuidas jõuab puhas ja kodumaine toit meie lauale või kuidas kasvatatakse loomi ning hoitakse elus ja au sees meie esiisade ja –emade traditsioone talupidamisel.

Seega tasub plaan paika panna juba järgmiseks nädalavahetuseks, leida meelepärane sihtkoht ja talu agroturismi veebilehelt ning tunda rõõmu kodumaa kaunitest, põnevatest ja silmaringi avardavatest paikadest ning inimestest. Ent kindlasti tasub meeles pidada, et kui suvepuhkuste perioodil kohe kuidagi sinna maale ikkagi ei jõua, siis suur osa agroturismitalusid ootab külalisi aastaringselt.

Copy
Tagasi üles