Kalev Stoicescu: Lukašenka päevad on loetud (34)

Kalev Stoicescu
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist
Copy
Kalev Stoicescu.
Kalev Stoicescu. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa «kollektiivne Putin» kardab paranoiliselt värvilist revolutsiooni ehk rahva ülestõusu stabiilselt stagneeruva ja ebademokraatliku režiimi vastu, kirjutab Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse teadur ja kolumnist Kalev Stoicescu. 

Valgevenes toimuv on Kremli juhtide õudusunenägu. Aljaksandr Lukašenka, kes lubas ainult surma puhul ametist lahkuda, avas Pandora laeka, võltsides presidendivalimiste tulemust enneolematus ulatuses. Tuntud, tunnustatud ja tugeva liidrita uuendusmeelsete rahvamasside võitlus Minskis ja mujal Valgevenes tundub olema, vähemalt praeguse seisuga, donkihhotlik. Kuid valgevene vanasõna ütleb: Загляне сонца i ў наша ваконца. See tähendab otsetõlkes, et päike hakkab paistma ka meie (st valgevenelaste) aknasse. Teiste sõnadega: ärgem heitkem meelt, kui olukord tundub olevat lootusetu, sest kõik saab korda! Meenutagem lohutuseks Lukašenkale ja Putinile ka vene vanasõna, mis ütleb, et oma saatusest ei pääse ka hobuse seljas minema kapates.

Lukašenka kardab kaotada kontrolli olukorra üle riigis, mis võib toimuda siis, kui ta on sunnitud relvajõude rahva vastu kasutama ja n-ö sõjaseisukorra välja kuulutama. Ta on alates 9. augustist proovile pannud Valgevene jõustruktuuride lojaalsust ja suutlikkust ning protestijate vaimse jõu ja kindlameelsuse piire.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles