Sügisvihmad käes ja varbad märjad? Mida pidada silmas kummikuid valides?

Copy
Foto: KPG Kaubanduse OÜ

Vihm ja pori, sügise lahutamatud osad, muutuvad taas igapäevaseks, kuid porilombid ja vihmast märg maa ei tohiks kindlasti saada takistuseks värskes õhus liikumiseks. Vastupidi, see peaks rohkelt pakkuma lapselikku rõõmu. Kodu- ja aiakaupade pood Magaziin toob välja olulise, mida jälgida kummikuid ostes, et rõõmu jaguks nii suurtele kui väikestele.

Kummikuid tuleb proovida

Kummikud on jalanõud, mille eesmärk on hoida jalad kuivad. Kuna tegemist on jalatsitega, mida vastavalt jala kujule reguleerida ei saa, tuleb neid proovida ning tunnetada nende mugavust. Öeldakse, et kummikud tuleb osta üks number suuremad, kuid reaalsuses see päris nii pole, küll aga on oluline, et varvaste ette jääks väike varu, kuna jalad liiguvad kummikus tavaliselt ette.

Selleks, et kummikud liialt palju jalas ei loksuks peavad need siiski jala ümber kindlalt olema. Vastasel juhul hakatakse kummikut varvastega jala küljes kinni hoidma ning sellest võib olla tingitud suur ebamugavus ning lausa krambid jalgades. Eriti oluline on kummikute sobivust jälgida lastel, kes kannavad neid sügise saabudes üsna palju.

Loksumise vastu aitavad hästi sisetallad ja voodrid. Osadel kummikutel on sisetallad juba kaasas, mõnedele peab need juurde ostma. Samuti on paljudel saabastel sees voodrid, mis aitavad hoida jalga soojas, teevad talla pehmemaks ning hoiavad jalga paremini paigas.

Magaziini kauplustes on voodreid saadaval naistele ja meestele kõrguses 25, 30, 36 cm ning numbrivahemik 36/37 kuni 45/47. Lastele pakutakse uut voodrimudelit LUX, mille numbrivahemik on 29/30 kuni 37/38.

Oluline on jälgida kummikute materjali

On suur vahe, kas kummikuid kannab kalamees või lasteaialaps. Seetõttu on vaja enne poodi minekut mõelda, millistes tingimustes kummikuid kasutama hakatakse ja kui kaua neid jalas hoitakse. Meeles tuleb muidugi pidada, et kummikute materjal on mittehingav, mistõttu võib pikaajalisel kandmisel tekkida kummikute sisse liigne niiskus. Selle vältimiseks soovitatakse kummikuid kanda mitte üle kahe tunni järjest või panna kummikusse vooder, mis imab niiskuse endasse.

1. PVC materjalist kummikud

Vastavalt keskkonnale, kus kummikuid kasutama asutakse, on oluline jälgida, millisest materjalist kummikud tehtud on. Võib öelda, et jätkuvalt on kõige levinumad PVC materjalist kummikud, mis on mehhaaniliselt püsivaimad, kulumiskindlaimad ja elastsed. Tegemist on veekindla materjaliga, mille parimad omadused säilivad temperatuuril -5°C - +15°C. Neid on lihtne ka hooldada – pärast kasutamist võib need pehme švammi ja leige veega üle loputada.

Foto: KPG Kaubanduse OÜ

2. EVA materjalist kummikud

Viimase viie aasta jooksul on PVC materjalist kummikute kõrvale tõusnud tugev konkurent – EVA materjalist kummikud. Nende populaarsuse põhjuseks on kergus ja hea soojapidavus. 

Sellest materjalist kummikud on kasutatavad aastaringselt, kuna õhuline struktuur tagab materjali suurepärase soojusisolatsiooni. Sellistes saabastes saate seista ka jäises vees ja jalad on ikka soojad!

Nende jalatsite suureks eeliseks on 30-50% kergem kaal kui seda on PVC jalatsitel. Keskmiselt kaaluvad EVA materjalist laste saapad 200-300 grammi ning täiskasvanute omad umbes 800 grammi.

Silmas tuleb aga pidada, et EVA materjal ei ole mehaanilistele vigastustele vastupidav, kuid mitmele mudelile on kleebitud vastupidavamast materjalist välistald, mis annab ühtlasi suurema libisemisvastase kindluse. Magaziinis müügilolevatest mudelitest on sellise tallaga mitmed kummikud ja saapad, näiteks Kleo, PE-22, PE-28, Quaddro ja Ultra.

Foto: KPG Kaubanduse OÜ

​3. SEBS materjalist kummikud

Kolmas võimalus on valida SEBS materjalist kummikud, mis on pehmed, kerged, torke- ja libisemiskindlamad. SEBS materjal on elastsem ja soojem kui PVC ning seetõttu on need eriti sobivad lastele. Magaziinist leiab SEBS materjalist kummikuid Wave nime alt ning saadaval on lai värvivalik ja suurused 29/30 – 37/38.

Foto: KPG Kaubanduse OÜ

Värv ja tegumoodi

Kummikud pole ammu enam lihtsalt pori sees käimiseks mõeldud praktilised jalatsid, vaid need on siiski ka stiilielemendiks. Seetõttu on poelettidele jõudnud suur ja värvikirev valik kummikuid. Lisaks on võimalik valida nii madalate botikute kui kõrge säärega klassikaliste kummikute vahel. Kuid kõige olulisem on – kummikud peavad olema mugavad, hoidma varbad kuivad ning külmemate ilmade saabudes ka soojad!

Tootevalikuga on võimalik tutvuda https://magaziin.ee/

Valiku kummikutest leiad ka meie e-poest https://pood.magaziin.ee

Copy
Tagasi üles