Abieluküsimus lööb võimuliitu kiilu (24)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Kui Eestis korraldataks rahvahääletus näiteks küsimuses, kas abielu peab jääma mehe ja naise liiduks, siis rahvahääletusel toetuse saanud seisukoht on siduv, sõnas õiguskantlser. 
Kui Eestis korraldataks rahvahääletus näiteks küsimuses, kas abielu peab jääma mehe ja naise liiduks, siis rahvahääletusel toetuse saanud seisukoht on siduv, sõnas õiguskantlser. Foto: Margus Ansu

Koalitsioonileppesse raiutud abieluteemalisest rahvahääletusest on saanud paras pähkel EKRE koalitsioonikaaslastele. Tutvunud EKRE saadetud eelnõu mustandiga, on koalitsioonipartneritel vaid üks soov: võita aega.

«Tahame teha küsitluse, mis on kooskõlas põhiseaduse ja teiste seadustega,» selgitas Isamaa juht Helir-Valdor Seeder peamist ülesannet.

Nii murtaksegi Seedri sõnul põhiliselt pead eelnõu sõnastuse üle, mille murekohtadele on viidanud ka õiguskantsler Ülle Madise. Keskerakonna jaoks on aga endiselt üleval küsimus rahvahääletuse toimumise ajast, mis võiks eelistatult toimuda igal muul ajal kui kohalike valimiste päeval, sest kahed hääletused löövad selge kiilu kahe valijagrupi vahele: kohalikel valimistel saavad hääletada kõik vähemalt 16-aastased Eesti alalised elanikud, sealhulgas ka teiste riikide kodanikud ja määratlemata kodakondsusega isikud, rahvahääletusel tohivad osaleda vaid vähemalt 18-aastased Eesti Vabariigi kodanikud. See aga tekitaks olukorra, kus nii mõnigi partei, sealhulgas peaministripartei, peab oma valijale selgitama, miks riiklikult olulises küsimuses saavad ühed hääletada, teised aga mitte.

Selgus lähinädalatel

Et teema oli nädala alguses arutusel ka koalitsiooninõukogus, oli neidki, kes lootsid selleks nädalaks asjas selgust saada. Kui kaua aga antakse koalitsioonikaaslastele aega viivitamiseks?

«Meie jaoks on tegu väga olulise küsimusega ja kaaslaste poolt viivitamine oleks ilmselgelt ebamõistlik, sest ohtu satub koalitsioonileping ja samuti rahvaküsitluse heal tasemel läbiviimine,» toonitas EKRE fraktsiooni juht Siim Pohlak.

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles