Eesti Pank järgmisel aastal majanduskasvu ei oota

Erik Aru
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Eesti Panga hoone Tallinnas.
Eesti Panga hoone Tallinnas. Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eile hommikul avalikustas Eesti Pank oma uuendatud majandusprognoosi. Hea uudis on see, et keskpanga peamine stsenaarium toob selleks aastaks tagasi­hoidlikuma majanduslanguse kui varem. Samas on halb uudis see, et majanduskasv taastub Eesti Panga hinnangul alles ülejärgmiseks aastaks.

Eeldusel, et koroonaviiruse tõttu kehtestatud piirangud jäävad nii Eestis kui ka mujal vähem rangeks kui kevadel, kujuneb Eesti Panga värske majandusprognoosi järgi 2020. aasta majanduslanguseks 3,8 protsenti, mis on jupp maad optimistlikum kui näiteks rahandusministeeriumi oodatav 5,5-protsendine kukkumine.

Kuid tähelepanuväärne on seejuures asjaolu, et keskpanga hinnangul kasvaks järgmisel aastal majandus sel juhul 0,2 protsenti, kasvu kiirenemist 5,4 protsendini oleks oodata 2022. aastal. See on juba kõigi teiste prognoosijate arvutustest palju pessimistlikum. Seni on kõik oodanud 2021. aastalt mitte küll ­eriti kiiret, kuid siiski jõulist toibumist, rahandusministeeriumi baas­stsenaariumi järgi peaks sisemajanduse kogutoodang (SKT) suurenema 4,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles