Mida saame me lapsevanematena ära teha, et lapse organism oleks tugevam?

Copy
Foto: OÜ Rosena DK

Olete te mõelnud, et meie laste organism on pidevalt erinevate rünnakute all? Nakkushaigused, vähene uni, vale toitumine, liigne maiustamine, pikk antibiootikumikuur, stress, füüsiline ja vaimne koormus - kõik need tegurid võivad nõrgestada meie laste immuunsüsteemi.

Immuunsüsteemi võib pidada inimese keha kõige võimsamaks süsteemiks. See hoiab ära haigustest tingitud koekahjustusi, kõrvaldab kehasse tunginud mikroorganisme ja võõraineid ning suudab hävitada kahjustunud keharakke. Meie imuunsüsteem on meile eluliselt vajalik. Kui aga laps on pidevalt haige, ei arene tema imuunsüsteem vajalikul määral, et tagada täiskasvanuna vajalik kaitse.

Mida me saame teha?

Palju und

Teha saab paljut, ja üks millest alustada, on lapsele piisav une- ja puhkeaja võimaldamine. Täiskasvanu peab igal öösel magama 7–9 tundi, lapsed erinevates vanustes veelgi enam. Kuna meie organismil on välja kujunenud une-ärkveloleku rütm, siis tasuks seda järgida ja vaadata, et laps saab magama minna alati enam-vähem samal ajal. Kui tekib unevõlg, siis suureneb koheselt stressihormooni kortisooli tootmine. See aga omakorda nõrgestab hetkega organismi vastupanu- võimet haigustekitajatele. 

Vähem stressi

Tähtis on ka jälgida, et lastel ei oleks liigset stressi. Vanematena peame lastel aitama stressitaset madalal hoida. Lasteaias, suures kollektiivis, eemal kodust ja emast -isast, on väikelapsele väga stressirikas. Abiks oleks lühemad lasteaiapäevad ja lisapuhkepäevad. Kui võimalik, siis lubada lapsel mõnel päeval lisaks nädalavahetusele veel puhata ja kodus olla. Lapsed, nagu ka täiskasvanud,  vajavad palju häid emotsioone, koosveedetud kvaliteetaega, piisavat tähele- panu, palju kallistusi ja naeratusi. Kõik need asjad kokku aitavad hästi kaasa immuunsüsteemil väliste hävitajatega paremini toime tulla.

Hügieen

Samuti on väga oluline hea hügieen. Eriti tähtis on korralik kätepesu, mida saame lastele juba pisikesest peale sisse juurutada ja õpetada. Viirusperioodidel võiks lapsel olla koolikotis pisike pudel antiseptikut. Alati pole ju võimalik käsi vee ja seebiga pesta, siis on koguaeg olemas varuvariant, mida igal pool hea kasutada.

Toitumine

Ka toitumisega saame palju ära teha - võiks öelda, et isegi suurema enamuse. Tervislik ja tasakaalustatud toitumine on immuunsuse jaoks väga oluline. Et saaksime piisavalt mineraale ja vitamiine, peab toit olema mitmekülgne. Pole olemas üht ja ainsat toiduainet, mis tõstaks meie organismi vastupanuvõimet. Selleks, et olla terve ja tugev, on vaja süüa rikkalikult aedvilju, marju, puuvilju, täisteratooteid ja valku.

Lastel, kes kergemini haigestuvad, võib abi olla kvali- teetsetest probiootikumidest. Need on seedetraktis leiduvad kasulikud bakterid, millel on elutähtis roll seedetegevuses ja immuunsüsteemi töös. Need tasakaalustavad ja taastavad soolestiku normaalset mikrofloorat ja sellega tagavad vitamiinide ja mineraalainete normaalse imendumise orga- nismis. Kasulikud bakterid sünteesivad kehas vitamiine K, B6, B5, B9 ja B12, aminohappeid jt kasulikke ühendeid.

Foto: OÜ Rosena DK

Mis saab siis, kui peres kasvab selektiivse toitumisega laps?

Laps, kes lihtsalt ei ole nõus mis tahes kujul sööma meie tervise jaoks nii olulisi toite nagu aedviljad, lehtviljad, kala, seemned- pähkled, kaunviljad, marjad jm? Uuringute järgi söövad ka normaalse toitumisega lapsed liiga vähe kala ja aedvilju. Mis siis veel rääkida lastest, kes toitu valivad ja kelle puhul lihtsatest selgitustest aedviljade jm kasulikkusest ei piisa. Kuidas tugevdada sellisel juhul lapse organismi läbi toitumise? Üks võimalus on peita kasulikke toiduaineid muu toidu sisse: teha smuutisid, kuhu on lisatud leht- ja aedvilju, marju jm. Küpsetada tervislikke aedviljadest koosnevaid kooke, muhvineid. Aga sellest kõigest siiski ei piisa, kuna 5-7 peotäit aedvilju on selliset lapsele raske  pakkuda.

Toidulisandid

Köögiviljad on lapse tervise jaoks üliolulised, nende abil saab organism igapäevaselt vajalikke vitamiine ja mineraalaineid, antioksüdante. Üheks päästerõngaks on siin Nutrigen Vegy köögiviljasiirup.

Foto: OÜ Rosena DK

Nutrigen Vegy siirup võimaldab lastele maitsval viisil tagada igapäevaselt kasvuks ja arenguks vajalikud vitamiinid, mineraalid koos väga kasulike köögiviljade ekstraktidega. 1 teelusikatäis siirupit (päevane annus) vastab umbes 500 grammile köögiviljadele, mida lapsed tavaliselt piisavalt ei tarbi – artišok, brokkoli, kapsas, porgand, seller, porrulauk ja spinat. Siirupis pole ülemäära palju suhkrut ning maitse annab sellele mahl. Kui aga mingil põhjusel laps pole nõus otse lusikalt siirupit võtma, siis annab selle edukalt segada nt veega lahjendatud õunamahla sisse ja nii saab ikkagi seda manustada. Lisaks sisaldab Vegy siirup mitmeid immuunsüsteemile vajalikke toitaineid, nagu A-, C- ja E-vitamiin ning tsink ja seleen.

Oomega-3-rasvhapped hoiavad immuunsüsteemi ja aitavad põletikulisi protsesse organismis eemale hoida, seega tasuks lapse menüüs hoida ka pähkleid, seemneid, rasvast kala (lõhe, forell, makrell, heeringas, tuunikala, sardiinid).

Kui laps kala vähemalt 3x nädalas ei söö, siis on vaja toidulauda rikastada kalaõliga, et tagada organismile piisavas koguses asendamatuid rasvhappeid. Kalaõli on vajalik kasvava lapse ajule, närvisüsteemile ja kogu organismi arengule. Nutrigen Omega kalaõli siirup sobib selleks suurepäraselt, kuna selles on kõrge DHA ja EPA tase. Keha ise neid rasvu toota ei suuda, seega peame neid saama toiduga või toidulisandist. Kvaliteetse kalaõli manustamine võib parandada mälu, meeleolu ja käitumist ja selle põletikuvastased omadused on kasulikud paljude haigusseisundite puhul ülekaalulisusest astmani.

Foto: OÜ Rosena DK

Talvisel ajal kulub marjaks ära ka üks multivitamiini toidulisand, ja Nutrigen sarjas on selleks maksivitamiinisiirup Supra. See siirup sisaldab ühes päevases annuses tervelt 13 vitamiini ja 10 mineraalainet.

Foto: OÜ Rosena DK

Me ei saa oma lapsi kogu välise maailma eest kaitsta, kuid me saame neile kodust kaasa anda tervisliku toitumise ja elustiili alused, et nad saaksid olla tervemad ja tugevamad!

Nutrigen tooteid leiad Südameapteegist, Tradehouse ja Beautyfor kauplustest ning rosena.ee e-poest.

Ostes rosena.ee e-poest vähemalt kaks Nutrigen toidulisandit, lisandub kingiks Supra maksivitamiinisiirup.

Copy
Tagasi üles