Vana maja tasub talvekorda seada

Sigrid Koorep
, ajakirjanik
Copy
Aknateip aitab külmal ajal aknad tuulekindlamaks muuta.
Aknateip aitab külmal ajal aknad tuulekindlamaks muuta. Foto: Taavi Purtsak

Vanarahva õpetuse järgi tuleks siis, kui jää meest kandma hakkab, maja sokliaugud talviseks ajaks sulgeda, ja kui enam jää ei kanna, siis sokliaugud jälle lahti teha.

„Vanadel majadel on ju soklis tuulutusaugud ja kui mul oleks selline vana maja, vaataksin alati need enne talve üle,” ütles Tallinna Ehituskooli puidu ja restaureerimise õppesuuna juhtõpetaja Heli Allikas. Soojaks ajaks võetakse need jälle lahti, et toimiks loomulik ventilatsioon, kuna vanadel majadel ei ole nüüdisaegseid ventilatsiooniavasid.

Aknad ja lävepakk korda

Internetifoorumitest leiab rohkelt informatsiooni, kuidas vanemad eluasemed talveks ette valmistada ja sealhulgas tõesti asjalikke tegutsemisjuhiseid. Seda tõdes ka Allikas. Tõsi, tasub kasutada asjakohaseid otsisõnu, nagu akende tihendamine ja muu säärane, sest muidu võib jõuda kentsakate soovitusteni. Näiteks soovitatakse sooja hoidmiseks aknaklaas talveks mullikilega katta, kuid kas on parim lahendus mitmeks kuuks aken läbipaistmatu kilega varjata.

Vanad aknad tasub kindlasti üle vaadata, kuid meeles pidada, et need lasevadki õhku läbi ja täidavad loomuliku ventilatsiooni ülesannet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles