Kõlvart: kokku hoida on vaja, aga elu ei saa seisma panna (1)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Linnavalitsuse koridorid on tühjad ja linnapea Mihhail Kõlvart kannab külastajatega kohtudes maski, kuid linn peab tema sõnul igal juhul edasi funktsioneerima. 
Linnavalitsuse koridorid on tühjad ja linnapea Mihhail Kõlvart kannab külastajatega kohtudes maski, kuid linn peab tema sõnul igal juhul edasi funktsioneerima. Foto: Mihkel Maripuu

Kuna polnud alust arvata, et koroonapandeemia möödub ise, hakkas Tallinna linn haiguse teise laine tulekuks valmistuma juba suvel ning sellega arvestati ka järgmise aasta eelarve koostamisel, rääkis Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (Keskerakond) intervjuus Postimehele.

Kui palju linnavalitsus sellele lootis, et viirus kaob ja elu muutub jälle normaalseks?

Meie peamine probleem ongi see, et meil on illusioon, et koroonapandeemia läheb ise mööda. Suvel kaduski viirus korraks ära ja me lootsime, et nüüd on see läbi. Ja siis hakkas linnavalitsus rääkima, et viirusega koos elamine ongi võib-olla meie uus reaalsus, aga selleks, et uus reaalsus ei tähendaks elu lukkupanemist, tuleb igapäevane elu ümber korraldada. Sest kui suvel oli meil arusaam, et isegi kui viiruse teist lainet ei tule, on selleks ikkagi vaja valmis olla ja plaanid ette valmistada, siis juba augusti lõpus olin vähemalt mina küll veendunud, et arvestades senist nakatumiste dünaamikat, tuleb ka teine laine.

Kas siis ei tekkinud tunnet, et reageerite üle ega lase inimestel elada?

Pidevalt tulid signaalid, et tegelikult mingit ohtu ei ole. Kui nakatumiste arv läks korraks üles, siis arvati, et nüüd on lagi saavutatud ja kohe läheb kõik korda. Kahe kuu jooksul tulid väga vastuolulised signaalid. Kõige sellega, millega Eestis praegu kaootiliselt tegeletakse, oli tegelikult vaja tegeleda juba septembris, isegi augusti lõpus.

Siseruumides maski kandmise nõuet, millest praegu räägitakse, poleks olnud vaja mitte pikalt arutada, vaid kehtestada juba ennetavalt. Ennetusmeetmed ongi ennetusmeetmed sellepärast, et neid rakendatakse enne epideemiat. Kui epideemia on käes, siis me enam ei enneta, vaid võitleme epideemiaga, ja see ongi koht, kus praegu oleme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles